ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА-УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
Протојереј – ставрофор Србољуб М. Милетић

ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА
УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
СВЕТА КНЕГИЊА МИЛИЦА (монахиња Јевгенија)
 
Кнегиња Милица (*око 1335 – †11. новембар 1405), била је жена српског кнеза Лазара.
Пореклом је из владарске породице Немањића. њен отац био је кнез Вратко, у народној традицији познатији као Југ Богдан. Вратко је био праунук Немањиног сина Вукана и унук Вукановог сина Димитрија, у монаштву Давида.[1]
Милица је рођена је око 1335. године, а око 1353. се удала за Лазара Хребељановића, који по смрти цара Уроша постаје кнез Рашке са престоницом у Крушевцу. Са њиме је Милица имала осморо деце, три сина: Добровој (умро убрзо по рођењу), Стефан и Вук, као и пет кћерки: Јелена, Мара, Драгана, Теодора и Оливера.
 

Кад јој је муж 1389. погинуо у Косовској бици, Милица је управљала државом и народом, јер су јој синови још били деца. Тада су за државу била тешка времена. Кнегиња Милица се бавила и дипло-матском делатношћу, заједно је са Јефимијом 1398. ишла код султана Бајазита да заступа интересе свога сина Стефана. Том приликом је издејствовала пренос моштију свете Петке из Видина у Београд. Мошти су биле смештене у капелу свете Петке на Калемегдану, данас су оне у румунском граду Јаши.
Бавила се и књижевношћу, позната су њена дела “Молитва матере” и “Удовству мојему женик”. Сматра се да су књижевни дар од ње наследили ћерка Јелена Балшић и син деспот Стефан.
Када је њен старији син Стефан одрастао, постао је владар. Тада је могла да напусти државне послове. Отишла је са својом рођаком Јефимијом у манастир Љубостињу, који је сама основала. У њему се замонашила и добила име Јевгенија. Пред смрт примила је монашки завет велике схиме и добила ново име Јефросинија. У манастиру Љубостињи провела је своје последње дане, ту је преминула 11. новембра 1405. године. У том манастиру је и сахрањена.
Прославља се као светитељка 19. јула/1. августа, истога дана када и њен син деспот Стефан Лазаревић.
 


 
НАПОМЕНА:

  1. Давид је сазидао манастир Давидовицу и празнује се као светитељ у Српској православној цркви 7. октобра.

One Comment

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.