ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА-УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
Протојереј – ставрофор Србољуб М. Милетић

ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА
УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
УСПЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ
 
Према канонима централна сцена у западном наосу је Успење (уснуће) пресвете Богородице.
 

Фреска је рађена по узору на сцену Успења Богородице из 1295. године у цркви Богородица Перивлепта на Охриду, у Македонији. Распоред и гестови основних фигура су исти као и на оригиналу, с том разликом што је на фресци у цркви св. Стефана детаљ духовни свет на врху мандорле[1] измењен. Овде је приказано и Вазнесење Богородице, која је телом узнета на небо, а изнад ње се налазе отворена Врата раја кроз која се виде анђели и светитељи који је свечано дочекују (Види слику на страни 145).
Богородица је такође окружена мандорлом и има пружену леву руку према дверима раја. На тај начин је илустрована и молитва која се пред дверима чита пре свете литургије: “Милосердия двери отверзи нам, благословенная Богородице…” (Милосрђа двери отвори нам благословена Богородице…)
Колорит на фресци Успења је прилагођен осталом иконопису, а мандорла у позадини сцене је урађена у 22 каратном злату, што је чини раскошнијом.
 


 
НАПОМЕНА:

  1. “Мандорла је символ два круга који се преклапају формирајући у средини елипсасти, дугуљасти или “бадемасти” облик (ит.mandorla – бадем). У неким случајевима може бити приказана и као пун круг или чак имати и стреласт облик. Мандорла је онај део два круга који се преклапају. Она представља простор између два света (или две супротности).Мада има предхришћанско порекло, рана хришћанска уметност је користи да прикаже “преклапање” два света, духовног и материјалног. Такође, она представља нестворену, онтолошку Таворску светлост, која долази изнутра, нема извор и не баца сенку. Мандорла се слика искључиво око Господа (и понекад пресвете Богородице), било да је то друго лице свете Тројице (ис Хс) или рецимо на Богојављењу, где из мандорле исходи дух свети у виду голубице која се такође слика у мандорли (у зраку који је обасјава). пресвета Богородица се ређе слика у мандорли, али је уобичајена на сцени Успења пресвете Богородице, где је Христос у мандорли над одром, а Богородица у мандорли на вратима раја. са повећањем светости код личности, увећава се и светлост која из ње исијава. Толику количину светлости (Господа Исуса Христа), практично је немогуће представити на класичан начин. Зато се она супротстваља тами, да би се дочарала та огромна количина светлости која исијава. злато, које се користи у ореолима, на најбољи начин изражава ту нетварну светлост божанских енергија.” – Војислав Луковић: Преображај, бр. 6, парохијски лист храма св. Цара константина и јелене на Вождовцу, Београд, 2011. The Mandorla is an ancient symbol of two circles coming together, overlapping one another to form an almond shape in the middle. Mandorla is the Italian word for almond. The Mandorla is also known as the “Vesica Piscis”, symbolizing the interactions and interdependence of opposing worlds and forces. Although the symbol has its origins before the Christian era, the early Christians used the symbol as a method to describe the coming together of heaven and earth, between the divine and human http://www.kyrie.com/symbols/mandorla.htm

One Comment

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.