ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА-УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
Протојереј – ставрофор Србољуб М. Милетић

ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА
УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
СЕЋАЊЕ НА ПОЧЕТАК
 
Негде у лето 1996. године у мој стан – атеље је дошао отац Србољуб Милетић и замолио ме да урадим пројекат обнове храма Св. Стефана у Сиднеју, у Аустралији. Наиме, на овом храму су се последњих година појављивале пукотине на зидовима, због којих су се морали предузети обимнији радови на санирању темеља и носеће конструкције. То није била кривица претходног архитекте Г. Миодрага Шундића. Он је цркву пројектовао добро, али под јаким утицајем аустралијске школе, поштујући грађевинске законе Аустралије. Ипак, здање је почело да попушта због лошег и недовољног инжињерско-статичког прорачуна. Такође, није било извршено испитивање клизајућег тла, а ни темељи нису били довољно чврсти па су на таквом терену почели да се раздвајају.
Жеља о. Србољуба је била да се искористи прилика, када се на цркви већ морају извести обимни радови како би се санирала, да се она успут и оправослави. Тако сам добио част да обавим овај посао. Јер, овде се радило о православној цркви која је васељенска, то јест, која је надлежна и домаћа у свој васељени, на целој Земљи, исто колико и на једном њеном континенту – Аустралији, како то неки руски философи наглашавају.
Др. Предраг Ристић
Др. Предраг Ристић испред цркве Св. Стефана пре њене обнове

Обрео сам се у Сиднеју крајем 1996. Упознао сам се са претходним архитектом Г. Миодрагом Шундићем, и са њиме се договорио око обнове храма и питања ауторског права. Он је био на висини, схватио је општу ситуацију, и постали смо пријатељи. Посећивао сам га у његовој кући, а касније је и он мене посетио у Београду. Достојанствено је бранио своју аустралијску школу тиме што су и они учили пандантифску градњу. Ипак, то је био само један детаљ
у општем преображењу његовог дела.

One Comment

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.