ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА-УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
Протојереј – ставрофор Србољуб М. Милетић

ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА
УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
ПОЗЛАТА
 
Небојша Кешељ, сарадник протомајстора о. Миодрага, урадио је позлату ореола и осталих потребних површина, као и сигнатуру, исписивање ореола и натписа. Ореоли анђела у духовном свету – Царству небеском, урађени су у сребру.
Ореоли светитеља су рађени златним листићима, од фолија 22 каратног злата. Лепљени су микстионом (mixtion), лепком за златне листиће, на воденој бази. На површине је најпре нанет шелак, преко кога долази слој лепка микстиона, на који се потом наносе златни листићи. Нането злато се затим, изглача памучном ватом и након тога поново премаже белим шелаком ради учвршћивања. На крају се пређе шестаром, којим су на спољној ивици ореола оцртана два круга, теракота и бели.
 

Детаљ сцене Други долазак Христов
 
Светлост на иконама је Таворска светлост, нетварна, онтолошка. Долази изнутра, нема извор и не баца сенку. Јер, само сијање славе Божије у нама и ван нас, јесте та светлост неприступна. А знамо да Господ обитава у срцу, у човеку, у крајњим дубинама човековог бића. “Царство Божије је унутра, у вама” – каже Христос. “Ја и Отац, једно смо”; “…да и ви будете једно” са нама, са Светом Тројицом, јесте сама суштина поруке Јеванђеља. Та светлост, ако је човек прихвати и у којој мери је има, стога исијава тим путем, изнутра, из крајњих дубина човековог бића.
Злато, које се користи у ореолима, изражава ту нетварну светлост божанских енергија на најбољи начин (боја се користи у недостатку злата, али се увиђа разлика између та два). Оно што није у светлости, није у заједници са Богом. Зато се демони изображавају тамно сивим тоновима, без “оживке”.[1]
 


 
НАПОМЕНА:

  1. То су оне кратке, беле цртице, рецимо, у угловима очију, на врху носа, изнад обрва на челу и сл.

One Comment

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.