ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА-УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
Протојереј – ставрофор Србољуб М. Милетић

ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА
УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
ОСЛИКАВАЊЕ ХРАМА
 
Припремни и извођачки радови су трајали око две године, током 2009. и 2010. Најпре је, децембра 2008. протођакон Миодраг дошао из Србије у Аустралију на око месец дана ради проучавања архитектуре, израде планова и пројектне документације фрескописа. Потом је готово цела 2009. година протекла у изради елабората и студије простора, као и у очекивању посебне врсте визе, за категорију „специјални пројекат“ (Special Project Visa). Када је фрескописање храма Св. Стефана од стране надлежних државних органа оцењено као „специјални пројекат“ од ширег значаја, стручна виза је одобрена и протођакон Миодраг Томић је дошао у Сиднеј 1. децембра 2009. са асистентом Небојшом Кешељем.
План и пројекат фрескописа је израђен у консултацији са надлежним свештеником и стручним лицима. Када су планови одобрени од стране Института Академије за уметност СПЦ, као и Црквеног одбора храма Св. Стефана, приступило се осликавању. Радови су трајали тачно годину дана: од почетка децембра 2009. до почетка децембра 2010. Небојша Кешељ је асистирао прва 4 месеца на скицирању простора и позлаћивању потребних површина, а потом је о. Миодраг осликао 476 ликова и 51 композицију. Укупне димензије осликаног простора цркве износе 706 m2.
Ова црква је рађена у ал секо техници (al seco – на сувој подлози), пигментима у праху. Редослед у поступку осликавања фресака је био следећи: после наношења основних боја и осликавања позадине плаве боје, урађен је пејзаж, потом хаљине и на крају инкарнат – лик са косом. То је уоби-чајени редослед у иконографији и у живопису.
 
I етапа је била прављење подела простора и наношење скица појединих ликова, сцена и пејзажа на зидове.
 
II етапа је представљала наношење основних боја и осликавање позадина на целокупној површини храма, тако да више нигде није било белог простора.
 
III последња фаза живописања је био рад инкарната, или ликова. Када су завршени пејзажи и хаљине прешло се на ликове и откривене делове тела, укључујући косе, браде, итд.
 
Парохијани и чланови црквене општине су, осим својим прилозима, помагали и у припремама, у монтирању и премештању скела, обезбеђивању потребног материјала, хране и смештаја, као и свега што је било потребно. Изнајмљивање скела, које су покривале целу унутрашњост храма читаву годину дана, било је бесплатно, прилог Александра Манојловића и његове компаније „Сиднеј дизалице и скеле“ (Sydney Hoist & Scaffolding).
Током обнове и живописања храма посећивали су нас епископи, свештеници, монаси, професори, иконографи, уметници, многи православни Срби као и Аустралијанци, од комшија до професора универзитета из Сиднеја и Канбере. Сви они су били дирнути лепотом фресака које сведоче о нашем богатом и узвишеном духовном наследству.
Фреске у храму Св. Стефана су рађене у непрекидном периоду од годину дана, уз учешће уметника на свим богослужењима и уопште, у богослужбеном и парохијском животу ове цркве.

Један коментар

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.