ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА-УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
Протојереј – ставрофор Србољуб М. Милетић

ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА
УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
СВЕТИ ЈОАНИКИЈЕ ДЕВИЧКИ
 
Свети Јоаникије, Србин родом из Зете, од ране младости своје себе посвети Богу и животу за Бога, који се састоји у верном хођењу и живљењу у правди и истини и у неодступном творењу сваке заповести Божје. Да би неометано и непрестано узносио молитве пред Богом он напусти свет и вреву светску и удаљи се у пустињу, то јест, у једну забачену клисуру Црне Реке (на Ибру), где молитвено самоваше и тиховаше у једној тамошњој тесној пештери. Кроз многобројне богоугодне подвиге своје, који су само јединоме Богу били познати, стекао је велики дар мудрости и чудо-творства у Христу.
Када се слава подвига Светитељевих пронесе по околним крајевима међу верујућим људима, који због тога у великом броју почеше долазити Преподобноме, Јоаникије тада напусти своје место по-двига и одбеже у непроходне крајеве Дреничке, где се сакри у густу шуму звану Девич, по чему касније и би назван Девички.
Тамо се склони у долину једног шумског потока, и пребиваше у шупљем стаблу једне букве. Кроз своје многе и напорне подвиге, кроз разноврсна искушења причињавана му од демона, Светитељ Јоаникије изашао је као искусан и славан победник, што се види и из тога што му је Бог дао чудотворну моћ и власт над нечистим дусима и њиховим пагубним дејствима.
 

На овом новом месту својих нових подвига Свети Јоаникије је ускоро подигао цркву Ваведења Пресвете Богородице, и тако постао први ктитор новог манастира Девича који и до данас постоји.
Касније је манастир Девич стекао не мало монашко братство, па су манастирска братија још догра-ђивала манастир и манастирску цркву. По престављењу Преподобног Јоаникија, а то је било 2. децембра 1430. године, подигнута је мала црквица на његовом гробу, која и до данас стоји непо-вређена, док су остала манастирска здања много пута била рушена и поново обнављана, благодат-ном помоћу Светог Јоаникија и трудом благочестивих житеља манастира Девича и околних верника.
Одмах по блаженом престављењу и чесном погребењу Светог Јоаникија, почела се пројављивати његова богодана чудотворна и целебна моћ. Због тога је побожни народ из ближих и даљих крајева почео притицати његовим светим моштима и просити од Светога благодатна исцељења за душе и тела своја. а дивни Чудотворац Девички богодарежљиво исцељиваше све болести и немоћи оних који му са вером и љубављу прибегаваху. али, исто тако, Светитељ понекад и кажњаваше, и то оне који Бога не поштоваше и свети манастир Светитељев нападаше, као што је забележио и свети владика Охридски и Жички Николај, у свом “охридском Прологу”.

One Comment

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.