ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА-УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
Протојереј – ставрофор Србољуб М. Милетић

ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА
УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
СВЕТИ ИСАК, АРОН, ЈЕСЕЈ, ЈЕЗЕКИЉ И НОЈЕ
 
Изнад горионика у припрати са десне стране, као и изнад продавнице свећа, налазе се ликови Старозаветних пророка: Исака, Арона, Јесеја, Језекиља и Ноја.
 

 

 
Исак је био патријарх, син јединац оца Авраама и мајке Саре, отац Исава и Јакова. Авраам је имао око 100 година када му се родио Исак, а Сара је била престарела. Исак није напустио Ханан (Палестину). Умро је када је напунио 180 година живота. Један је од прве тројице најпоштованијих патријараха, а то су: Авраам, Исак и Јаков.
Није јасно зашто је Исак овде насликан са свитком у руци? Свитак означава да је он нешто писао, говорио… али ништа од тога се не помиње у Светом Писму. Постоји могућност да је уметник видео негде да је неко пре њега тако насликао, па је само пратио узор…
 
Арон је био Мојсијев брат, према Божијој заповести пророк и првосвештеник у Израиљу. Аарон је преговарао у име Мојсија са фараоном у Египту. Говорио је у име Мојсија Израиљу у време њиховог лутања по Синајској пустињи. Као и Мојсије, представио се непосредно пре уласка Јевреја у обећану земљу. Он представља свештеничку службу. Насликан је са крчагом, јер “Рече Мојсије Арону: узми крчаг и наспи пун гомор мане, и метни пред Господа да се чува од кољена до кољена вашега” (II Moj 16.33).
 
Јесеј Витлејемац је син Овида, унук Воза и Руте, отац цара Давида. Имао је осам синова, од којих је Давид био најмлађи. Од Јесеја почиње владарска лоза из које се родио Господ наш Исус Христос.
У црквеној уметности, нарочито у средњем веку, био је популаран приказ Стабла Јесејевог: “Али ће изаћи шибљика из стабла Јесејева и изданак из корена његова изникнуће!” (Иса. 11, 1).
 
Језекиљ је “син Вузијев, свештеник у земљи Халдејској” (Јез. 1, 3), пророк из свештеничке породице и писац књиге пророка Језекиља у Светом Писму. У јулу 592. године пре Христа био је одведен у Вавилонско ропство са још око 3000 Израиљаца. Пророковао је о разрушењу Јерусалима, што су касније, он и његов савременик, пророк Јеремија, доживели 587. године пре Христа.
 
Ноје је био праведник, који се држао Господа у време када су готово сви његови савременици огрезли у безакоњу. По заповести Господњој изградио је барку која је спасла од потопа њега и синове са многим животињама. Св. Јеванђелист Лука наводи Христове речи у вези Његовог Другог доласка: “Како је било у дане Ноја, тако ће бити и долазак Сина Човјечијега. Јер као што у дане пред потопом јеђаху и пијаху, жењаху се и удаваху до онога дана кад Ноје уђе у ковчег, и не схватише док не дође потоп и однесе све; тако ће бити и долазак Сина Човјечијега” (Лк. 24, 37 – 39).

One Comment

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.