ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА-УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
Протојереј – ставрофор Србољуб М. Милетић

ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА
УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
СТАРАЦ ДАНА
 
Централна сцена на плафону припрате је Старац Дана, окружен ангелима[1] (Дан. 7; 9, 13 и 22), као и на фресци Старац Дана из Пећке Патријаршије.
Сходно речима Јеванђеља: “Бога нико није видио никад: Јединородни Син који је у наручју Оца, он га објави” (Јн. 1, 18) Старац Дана је приказан као Друго Лице Свете Тројице, Исус Христос Спаситељ.
Непосредно живописање Бога Оца, као у визији пророка Исаије и пророка Данила није благословио Сабор Стоглава у Русији 1555. и оштро је осудио Велики Московски сабор 1666. објавивши идуће, 1667. године, да је једино исправно приказивање Свете Тројице у виду Три Анђела, као у Гостољубљу Авраамовом од св. Андреја Рубљова.
Господ преко пророка Исаије у Старом Завету каже: “С ким ћете ме изједначити и упоредити? Кога ћете ми узети за прилику да би био као ја?” (Иса. 46, 5.) – и Христовим речима: “Ко је видео мене, видео је Оца,” (Јн. 14, 9) тумачећи виђења из Старог Завета Православна Црква разуме да пророци (Исаија и Данило) нису видели непосредно Бога Оца, већ славу Његову. А антропоморфни приказ Славе односи се само на Христа. Шта више, православна иконографија приказује Христа као Старца Дана да би символично показала да је Он постојао у наручју Очевом пре свих векова.
Што се тиче ангела, у Другој књизи Мојсијевој, Господ даје прецизна упутства како да се они изобразе (II Мојс. 25, 20). Ово упутство, које је Господ дао Мојсију нам је сасвим довољно за изображавање бестелесних сила као што су ангелске. С друге стране, ангели Господњи су се често јављали у људском обличју, тако да нам је и то довољно за њихово изображавање. Остали ангелски чинови, иако се нису оваплотили, јако добро су описани, управо онако као што се у Православној Цркви и данас изображавају.
 


 
НАПОМЕНА:

  1. Арамејски: Atik Yomin; Грчки (Септуагинта): Παλαιός Hemeron; Вулгата: Antiquus Dierum.

One Comment

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.