ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА-УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
Протојереј – ставрофор Србољуб М. Милетић

ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА
УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
СВЕТИ АРСЕНИЈЕ СРЕМАЦ
 
Рођен је у селу Добра код сланкамена на дунаву. Замонашио се у младости. Чувши за дивну личност и делатност Светога Саве, Арсеније оде к њему у Жичу, где га Сава љубазно прими и убрзо постави за игумана Жиче. Када Мађари навалише на земље Српске, посла Сава Арсенија на југ, да тражи за архиепископију неко место склонитије од Жиче. Арсеније изабра Пећ, и ту у Руговској клисури код Пећи сагради манастир и цркву Светим Апостолима, која се доцније прозва црква Вазнесења Господњег.
 

Пред свој други полазак за Јерусалим Св. Сава одреди Арсенија себи за наследника на архиепископском престолу (1233. године). А када Сава при повратку умре у Трнову, Арсеније умоли краља Владислава да пренесе Савино тело у Српску земљу. Арсеније је мудро управљао српском црквом тридесет година. Услед тешке болести (парализе) повукао се са трона 1263. боловао је и умро у Црнчи 28. октобра 1266. године. сахрањен у храму Светих Апостола у Пећи.
Године 1737. због спаљивања Пећке патријаршије од стране Турака, мошти Светог Арсенија су преношене и чуване по разним манастирима, а од 1920. године налазе се у манастиру Ждребаоник код Даниловграда.
По благослову Српског патријарха и Синода, 1933. године руски архиепскоп Нестор однео је део моштију Св. Арсенија у Пекинг и у Харбин (у Манџурију), кад је тамо основана Православна Црква.
Овај светитељ се прославља 28. октобра / 10. новембра.
Молитвама Светог Арсенија Српског нека Господ помилује и спасе све нас, сав Српски род, све православне хришћане, и све људе Божје. Амин.[1]
 


 
НАПОМЕНА:

  1. http://www.crkva.se/srbiarsenije.htm.

One Comment

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.