ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА-УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
Протојереј – ставрофор Србољуб М. Милетић

ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА
УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
СВЕТИ ГАВРИЛО ЛЕСНОВСКИ
 

Свети Гаврило је био Србин из Осечког Поља код Криве Паланке, од родитеља врло богатих и благочестивих. Живео је и подвизавао се у X веку код Кратова на гори Лесновској.
Једном у сну му се јави Анђео Господњи, и рече му: Устани и иди на поље Осечко, на место које ћу ти показати, и тамо сагради храм рођењу Пресвете Богородице. Светитељ исприча све родитељима својим, а они му дадоше довољно блага и он подиже храм на реченом месту и веома га украси.
Потом се замонашио у Лесновском манастиру и живео у једном скиту у долини према Злетову. Прочуо се по молитви и подвизима и многи људи добијаху од њега исцелења од разних болести, и ослобађаху се од демона.
Чудотворац и за живота и после смрти. Био је друг Прохора Пчињског и Јована Рилског. Саградио је храм светог Архангела Михаила. садашњи храм на том месту подигао је Јован Оливер, војвода цара Душана. Свети Гаврило се преставио у Господу крајем X века. Много година почиваху мироточиве мошти светога у манастиру Лесновском, дајући онима који с вером долажаху брзу помоћ и исцелење од нечистих духова. Касније, завишћу ђавола, крајем XIV века турски цар Мурат подиже рат против Срба. дознавши то, Патријарх Бугарски у Трнову граду побоја се спаљивања моштију светог Гаврила и зато дође и узе мошти преподобног те их пренесе у Трапезир и положи их у храму светих Апостола, где оне леже до данас и точе многа исцељења.
Свети Гаврило се слави 15/28. јануара.

One Comment

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.