ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА-УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
Протојереј – ставрофор Србољуб М. Милетић

ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА
УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
СВЕТИ ПЕТАР ЦЕТИЊСКИ
 

Свети Петар, митрополит цетињски рођен је средином 18. века у Његушима од оца Марка и мајке марије, рођене Мартиновић. Када му је било 10 година, митрополит Сава Петровић, стриц Петровог оца Марка, довео га је у Цетињски манастир “да учи књигу”. У дванаестој години је примио монашки подстриг, у петнаестој је послат у Русију на даље школовање. Када се 1766. године упокојио митрополит Василије, јеромонах Петар се вратио на Цетиње. Владика Сава га је убрзо рукоположио за јеромонаха, а нешто касније га је произвео у чин архимандрита. Са благословом митрополита Саве 1777. године одлази у Русију да прикупи помоћ и тражи заштиту српског народа. По упокојењу митрополита Саве 1781. године, за његовог наследника изабран је Арсеније Пламенац, његов сестрић, који је после три године умро. Тада је за духовног и световног владара Црне Горе изабран архимандрит Петар Петровић. У чин епископа га је хиротонисао митрополит Мојсије Путник 1784. године у Сремским Карловцима.
Свети Петар Цетињски се посебно залагао да спречи крвну освету међу српским племенима у Црној Гори. дао је први писани законик 1796. године. Написао је историју Црне Горе до 1711. године, похвалу покојном Карађорђу Петровићу, неколико песама и преко 260 архипастирских посланица. После 46 година архипастировања преставио се у Господу, у Цетињском манастиру, 1830. године у 81. години земаљског живота. Житије и Службу Светом Петру Цетињском написао је београдски Митрополит Михаило 1893. године, на основу историјских извора и усменог казивања цетињског митрополита Митрофана Бана.
Митрополит Петар, прозван Петар Цетињски, поштован је као светац још за живота. Многи храмови широм Српске цркве су посвећени овом светитељу. Његове чудотворне мошти и данас почивају у Цетињском манастиру.
Слави се 18/31 новембра.

One Comment

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.