ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА-УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
Протојереј – ставрофор Србољуб М. Милетић

ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА
УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
СВЕТИ КРАЉ СТЕФАН ДЕЧАНСКИ
 

Св. великомученик Стефан дечански је син краља Милутина и отац цара Душана.
По наређењу необавештеног оца био је ослепљен, а по наређењу лакомисленог сина у старости удављен. При ослепљењу јавио му се св. Никола у храму на Овчем пољу, и показао му његове очи рекавши: “Стефане, не бој се, ево твојих очију на моме длану, у своје време ја ћу ти их вратити.”
Пет година провео у Цариграду као заточеник у манастиру Сведржитеља (Пантократора). Својом мудрошћу и подвигом, кротошћу и благочешћем, трпељивошћу и благодушношћу, Стефан је пре-вазилазио не само све монахе у манастиру него и сав Цариград. Када се наврши 5 година јави му се опет св. Никола и рече му: “дошао сам да испуним своје обећање.” и осени слепог краља крсним знамењем, и краљ прогледа. Сцена “исцељење Стефана дечанског” налази се на северној страни галерије ове цркве. Из благо-дарности Богу за ово чудо саградио је Дечански храм, један од најзнаменитијих споменика српског благочешћа, по коме је Стефан и добио назив “Дечански”.
Св. краљ Стефан са св. Савом и св. кнезом Лазаром чини једну прекрасну триаду светости, благо-родства и самопожртвовања, које је народ српски дао. Као мученик проживео свој земни век, а као мученик је и скончао 1336. примивши венац бесмртне славе од Сведржитеља, коме је верно послу-жио.
Слави се 11/24. новембра.

One Comment

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.