ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА-УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
Протојереј – ставрофор Србољуб М. Милетић

ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА
УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
МОЗАИК, СТУБОВИ, ИКОНОСТАС,
СТАСИДИЈЕ, ПОЛИЈЕЛЕЈИ
 

По пројекту Института при Академији СПЦ за уметност израђен је мозаик изнад улаза у храм, затим Часни престо, иконостас и стубови од мермера, а од дрвета сав намештај у храму и врата која воде у припрату.
Све ово је, према детаљном плану, израђено у фабрици Драгана Младеновића у Сајгону, у Вијетнаму. Мермерни и дрвени делови су послани бродом у Сиднеј а затим склопљени и уграђени у свети храм.
Мермерна Часна Трпеза је украшена рељефним сценама у месингу. Са предње (западне стране) је Тајна Вечера, а са источне, према Горњем месту, Голгота и Распеће, где су приказани Христос са два разбојника и уобичајеним ликовима испод Крста. На сваком стубу Часне Трпезе налази се месингани рељеф једног од јеванђелиста са његовим символом са стране.
 

Иконостас, полијелеји и стубови храма
 
Певнице, налоњи за целивајуће иконе, врата, Богородичин и епископски трон су израђени од буковине, као и 74 стасидије у доњем и горњем делу храма.
Полијелеји су од месинга. Странице централног полијелеја су уоквирене тамним металним рамовима са украсним спојницама. На сваком углу виси по једно јаје од емуа,[1] природне тамнозелене боје, обухваћено унакрст златним тракама са кићанком на дну.
Месингане украсне лајсне уоквирују стасидије поред зидова. Сличне украсне лајсне од месинга се налазе и око икона на иконостасу, затим око горионика за свеће у припрати, и око мермерних стубова у храму. Од истог материјала, и из исте радионице такође, потичу и кандила у цркви, направљена од месинга са мермерном чашом у средини.
 

Лук изнад царских двери
 

Мермерна Часна трпеза са украсима од месинга
 

Велики полијелеј са емуовим јајима
 

Стасидије на јужној галерији
 


 
НАПОМЕНА:

  1. Ему – аустралијски ној (Dromaius novaehollandiae), друга по величини птица са закржљалим крилима. Поред кенгура, ему је представљен на грбу Аустралије. Живи у полупустињским пределима. Јаја која су тек снесена су тамнозелене боје,али током инкубације потамне и постану скоро црна.

One Comment

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.