ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА-УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
Протојереј – ставрофор Србољуб М. Милетић

ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА
УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
ЈАКОВЉЕВ САН – ЛЕСТВИЦА НЕБЕСКА
 
На почетку степеништа, које из припрате води на галерију, налази се приказ Небеске лествице из сцене Јаковљев сан. Лестве, по којима узлазе и силазе анђели, oсликане су на зиду целом дужином степеница. Фреска почиње у припрати и завршава се у нивоу пода галерије.
 

 
По Светом Писму, Патријарх Јаков је уснио лествицу која дотиче небо и анђели Божији иду по њој (I Мојс. 28, 10 – 19). Јаков, прозвани Израиљ, добио је обећање о доласку Христа Спаситеља, којим ће се сви народи на земљи благословити и спасити. Многи свети Оци тумаче овај Јаковљев сан као предсказање самога Христа, као Лествицу која спаја Небо и Земљу. Зато и Христос говори: “Заиста, заиста вам кажем: од сада ћете видјети Небо отворено и анђеле Божије како узлазе и силазе на Сина Човјечијега” (Јн. 1, 51).
 

 
Сасвим пригодно, ова сцена подсећа верне да је Црква Христова та лествица која узводи са земље на небо. Земаљска Црква је истовремено животни пут сваког хришћанина који се заједно са анђелима успиње ка небу лествицом врлина, како говоре св. Григорије Ниски и св. Јован Златоусти. Такође, и св. Јован Лествичник говори о Јаковљевој лествици као примеру за духовни подвиг у врлинама, којима се човек, заједно са анђелима успиње на Небо, исправљајући се и побољшавајући свој живот.

One Comment

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.