ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА-УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
Протојереј – ставрофор Србољуб М. Милетић

ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА
УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
БИОГРАФИЈЕ ИКОНОГРАФА
 
ПРОТОЂАКОН МИОДРАГ ТОМИЋ
 
Протођакон Миодраг Томић је један од зачетника обнове српско – византијског зидног сликарства и иконописачке традиције у Србији, седамдесетих година прошлог века. Тада је у манастиру Жичи основао иконографску радионицу “Свети Лука” коју данас, подучавајући и друге, самостално воде жичке монахиње. Иконописачке радионице се потом оснивају и у другим манастирима, поштујући схватања и технику средњевековних иконописаца, углавном пахомеја (монаха-сликара) и других зографа.
 

 
Рођен је 28. јануара 1954. у Параћину. Након основне школе и изучавања иконописа у богословији Св. Саве у Београду, по препоруци професора Мише Младеновића, а по благослову надлежног епископа Хризостома и Светог архијерејског синода СПЦ, одлази на Свету гору, где изучава живопис у радионоци Пахомеја и професора Јована Враноса при Атонијади, грчкој међународној православној вишој школи у Кареји. По завршетку иконографских студија враћа се у Србију 1978. године, где је рукоположен у чин ђакона и постављен за руководиоца-инструктора новоосноване школе-радионице у манастиру Жичи. Под његовим руководством, у овој првој српској иконограф-ској школи новијих времена, посебан акценат је стављен на технике средњевековних мајстора, Емануила Панселиноса и Милутинове школе, са технологијом природних пигмената и јајчаном емулзијом као везивом, уз коришћење материјала испитаних и проверених на Институту за иконографију у Солуну, са којим такође сарађује.
Са својом школом – радионицом, протођакон Миодраг Томић је до сада живописао преко 40 храмова, као што су цркве у: Рашкој, Краљеву, Вршцу, Вишњици, затим Лазарица у Матарушкој Бањи, духовни центар у Краљеву, и друге. Поред њих и манастире: Нимник, Вољавчу, Благовештење, Сестрољин, Брадачу, Никоље, јовање и друге, међу којима се посебно истиче његов живопис испоснице Светог Саве на Светој гори, који је комплетирао 2006. године. Све ове богомоље о. Миодраг Томић је осликао истим рукописом, Панселинско-светогорске школе, којег се држао целог свог сликарског века. Хронолошки, преко ових цркава се може пратити рад и сазревање уметника, које је дошло до свог пуног изражаја у осликавању фресака цркве Св. архи-ђакона Стефана током 2009 – 2010.
Пројекат је изведен у сарадњи са Институтом за истраживање и очување културног наслеђа, уз сарадњу са уметничким и високо-школским научним институцијама наше Цркве.

One Comment

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.