ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА-УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
Протојереј – ставрофор Србољуб М. Милетић

ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА
УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
СУСРЕТ СВЕТОГ САВЕ И СВЕТОГ СИМЕОНА
 

Свети Сава и свети Симеон су две најзначајније личности међу српским светитељима. Српски средњевековни писац, монах Теодосије из манастира Хилендара, представља “двојицу” – св. Саву и Симеона, као заштитнике српске државе: “и отачаство своје обојица заједно – то јест Симеон Преподобни и Свеосвећени Сава – молитвама Богу српску земљу утврђују и од напада противника бранећи је чувају… јављају се и пред пуковима српским… тако да су многи од војника говорили: “видесмо Светог Симеона и Светог Саву пред нама у пуку како језде на коњима, и то један у сме-рном иноческом одјејанију, а други украшен у светле светитељске одежде.”[1] Касније, ово је постао образац за сликаре који обично представљају преподобног Симеона у монашком оделу и Светог Саву као архијереја.
Овде су ипак оба представљени у монашком оделу, јер се сцена овог сусрета одиграла при доласку св. Симеона на Свету Гору.
Наиме, св. симеон – Немања је владао Србијом као велики жупан. Повукао се са власти и замона-шио на сабору 1196. а за свога наследника је одредио средњег сина Стефана Првовенчаног. Заједно са супругом Аном, Немања се замонашио у цркви светих Петра и Павла у расу. на монашењу су узели имена Симеон и Анастасија. Прву годину свог монашког живота Симеон је провео у мана-стиру Студеници, да би се у јесен 1197. године придружио свом најмлађем сину монаху Сави на Светој Гори. Тамо је, заједно са њим, уз дозволу византијског цара, 1198. године оживео запустели манастир Хилендар “који ће служити за примање људи од српскога народа” (оснивачка хрисовуља манастира Хилендара).
Преминуо је као монах симеон у манастиру Хилендар, а његове мошти су 1208. године пренете у манастир Студеницу, у коме се и данас налазе.
 


 
НАПОМЕНА:

  1. http://www.spc.rs/ususretznacajnojgodisnjiciosamvekovamilesevedrugideo

One Comment

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.