ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА-УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
Протојереј – ставрофор Србољуб М. Милетић

ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА
УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
СИМВОЛИКА БОЈА У ЦРКВЕНОЈ УМЕТНОСТИ
 
Бела – символ невиности душе, чистоте и светости; боја анђеоске одежде и Преображеног и Васкрслог Христа.
Тегет – символ тајне, Божанске недокучивости, вечности, истине, откривења, мудрости. Боја апостолске одежде.
Голубија – боја Неба и одежде Мајке Божије, символизује духовну чистоту, и сходно томе – поверење и верност у браку.
Зелена – боја пролећа и вегетације; означава победу живота над смрти и вечни живот који нам дарује Спаситељ. Симболизује Христа као Животодавца и Крст као Дрво Живота. Насупрот осно-вне позитивне јарко зелене боје природе, бледо зелена боја се може довести у везу са сотоном и смрћу.
Црвена – боја огња Небеског очишћења, боја животодавне топлоте, символ живота. Боја крви, символ жртве и Васкрса. Боја одежди светих мученика.
Пурпурна– символ царске власти, победе. Боја одежди светих царева и кнежева. Понекад се користи као символ Бога Оца.
Златна– злато означава Божанску светлост, метафору апсолутног Бога: “Бог је свјетлост, и таме у њему нема никакве.” (I Јн. 1, 5). Злато је символ сунца и царске части, сходно томе, Исуса као Сина
Истине и Цара Славе. Такође, символизује љубав, праву Истину.
Жута – има две супротне вредности. Прва, када подсећа на златно жуту боју она носи позитивну символику злата. Али, ако је тамно жута, онда означава издају, амбицију, себичлук. То је боја Јуде Искариотског.
Сребрна – носи символику беле и плаве боје. Она представља чистототу Јеванђеоског красноречја. Овај други символ долази из стихова Псалма: “Ријечи су Господње ријечи чисте, сребро у ватри очишћено од земље, седам пута претопљено” (Пс. 11, 7).
Ружичаста – символизује детињство.
Тиркизна – символизује младост.
Лила – символизује тугу и жалост.
Браон – боја земље, означава понизност, сиромаштво, одрицање од овоземаљског. У том смислу се може видети на иконама као боја одежди светаца и Богородице, или као боја одежди неких запа-дних монашких редова.
Сива – боја пепела, символизује тугу и мртвеност, или смирење, смртност тела и бесмртност душе.
Црна– боја принца таме, символизује тугу, болест, грех. Осим овога, она такође, символизује негацију и одрицање свега овоземаљског, због чега је и одежда монаха и свештеника. Међутим, у комбинацији са белом бојом символизује смирење и непорочност. Црна, повезана са тегет бојом, символизује дубоку тајну, а са зеленом – дубоку старост.

One Comment

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.