ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА-УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
Протојереј – ставрофор Србољуб М. Милетић

ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА
УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
БЛАЖЕНА СТОЈНА – МОНАХИЊА ЈЕФИМИЈА
 

Блажена Стојна – монахиња Јефимија, била је подвижница на Косову у манастиру Девичу, у коме су мошти угодника Божјег Светог Јоаникија.
Рођена је у селу Лопижима код Сјенице, у кући Зарића. од детињства је била чобаница. Једном је ударила једну немирну овцу тако јако, да је тај удар нанео више бола њеној савести и срцу неголи тој овци. Увече је Стојна дотерала овце и те ноћи се разболела. након неког времена у болести Стојна умоли браћу да је одведу Светом Јоаникију у Девич. Када је стигла до светог храма Стојна положи лице своје на ћивот овог Божјег Чудотворца и није се могла лако раставити од ћивота и од многих суза. Кроз неколико дана њој се у Девичу потпуно поврати здравље и она оста у манастиру, где се и замонаши под именом Јефимија.
Била је велика молитвеница. Народ је њу много волео, а због тога што је све позивала на покајање и очишћење од грехова звали су је “Покајаније”. Ње су се, као суда Божијег, плашили и околни зулумћари Арнаути.
Иза ове дивне слушкиње Божје остала су и нека пророчанства, која је у својој књижици “Блажена Стојна” (8. том сабраних дела) прибележио св. Владика Николај Велимировић. Једно од пророчанстава упутила је мати Јефимија тадашњем министру просвете Краљевине Србије Љуби Ковачевићу, који је дошао у манастир Девич. тада му је Стојна казала: “ви у Србији псујете Бога, не држите постове, не идете у цркву! Пропашћете! ти као министар треба да забраниш вређање Бога и гажење закона Божјег”. Потом је дошао Први светски рат у коме је преко милион Срба изгубило живот.
Чувена и богоугодна испосница, монахиња Јефимија, позната у косовском крају под именом Блажена Стојна, упокојила се у Господу 1895. године. Сахрањена је на гробљу крај Петрове цркве код Новог Пазара.

One Comment

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.