ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА-УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
Протојереј – ставрофор Србољуб М. Милетић

ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА
УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
МУЧЕНИШТВО СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА
 
Сцена Мучеништво св. архиђакона Стефана коме је овај храм посвећен, налази се поред врата на западном зиду галерије.
Свети Стефан је био Јеврејин, припадник оног дела јеврејског народа који је живео у грчким обла-стима и говорио грчким језиком. Био је у сродству са апостолом Павлом, који у време Стефановог мучеништва још увек није познао истину Христовог учења.
Стефан се назива архиђакон јер је био први од седам ђакона αρχιδιάκονος = први ђакон) које су свети апостоли поставили на службу око помагања сиротињи у Јерусалиму. као и дванаест великих апостола, надахнут силом духа светога чинио је многа чудеса. Такође, Стефан је први хришћанин који је страдао за Господа и зато се назива Првомученик.
 

детаљ фреске Мучеништво св. архиђакона Стефана
 
Страдање светог Стефана се догодило годину дана након силаска Духа Светога на апостоле. Његово мучеништво је потресно описано у Светом Писму, Дјела апостолска 6 и 7 глава.
У првој години по страдању и Вазнесењу Христовом, свети Стефан је огромном снагом своје вере, својих речи и дела, подсећајући на речи закона и пророка Старог Завета, доказивао својим сунаро-дницима Јеврејима да су они заиста убили Месију, очекиваног толико векова. због тога је међу сво-јим ближњима имао много непријатеља, али их је увек побеђивао истинитим и јасним речима.
Како нису могли другачије спречити његово проповедање, уз помоћ лажних сведока прибегли су клевети да је хулио на Бога и Мојсија. као што се збило и са Исусом Христом, тако су и против светог Стефана старешине побуниле народ. Као и Христа, Стефана су лажно оптужили, ухапсили и осудили. извели су га изван града и каменовали.
Међу присутним мучитељима, као сведок је био присутан и Стефанов рођак Савле, који је касније, искрено се покајавши, спознао истину о господу исусу Христу, примио његово учење и свето крштење, и остатак земаљског живота као апостол Павле провео проповедајући јеванђеље, ширећи Христову реч и оснивајући црквене заједнице.
Када је пострадао, свети првомученик и архиђакон Стефан је имао нешто више од 30 година. Његове последње речи биле су: “Господе, не урачунај им грех овај”.
Ово је био први пример мучеништва за Христа, који најбоље објашњава речи да је “крв мученика семе Цркве”.
Мошти светог првомученика Стефана су пронађене близу Јерусалима 415. године.
 

горњи детаљ сцене Успења пресвете Богородице, Вазнесење

One Comment

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.