ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА-УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
Протојереј – ставрофор Србољуб М. Милетић

ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА
УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
ОБНОВА АРХИТЕКТУРЕ
 
У поређењу са развијеним земљама света, градња у целој Аустралији је више приземна, јер овде, на овом слабије настањеном континенту, није недостајало простора за ширење урбанизма. Тако је и црква Св. Стефана пројектована као ниска и приземна.
Осим тога, црква је изграђена на терену који се састоји од слоја глине дубине 5-6 м. После свега десетак година од завршетка градње и освећења храма, зидови цркве су испуцали на много места. Посебно велике су биле пукотине у централном делу храма и око олтара, где је лежао највећи терет централног кубета. Покушавало се са попуњавањем расцепа разним новим материјалима, али узалуд. Временом су се пукотине све више појављивале. Постало је јасно да се морају предузети обимнији радови на учвршћењу темеља, зидова, крова и куполе, као и другачија решења инжињерске статике. Због обимности радова чула су се и мишљења да би било јефтиније и лакше да се црква поруши и потом изгради нова. Међутим, на мој предлог, као старешине храма да, поштујући градитеље овог светог храма ми не рушимо, већ побољшавамо и настављамо њихово дело, иако скупље, прихваћено је ово друго решење. Тако је, након многих састанака, разматрања и стручних консултација, решено да се црква из темеља обнови и да јој се да обновљени и оправослављени изглед. Парохијани су одлучили да то буде не само грађевинско, већ истовремено и духовно утврђивање у вери и Предању којим је наша Црква пребогата. Јер управо та узвишена и свештена различитост православног Предања од света који нас окружује, јесте оно што сведочи о вредностима и привлачи савременог човека, духовно осиромашеног и са свих страна окруженог модернизмом и секуларизмом.
За овај задатак сам одабрао инж. арх. др. Предрага Ристића, професора српског Црквеног градитељства на Академији Српске Православне Цркве за уметности и консервацију.

One Comment

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.