ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА-УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
Протојереј – ставрофор Србољуб М. Милетић

ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА
УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
СВЕТИ ПРОРОК ИЛИЈА
 
Један од највећих пророка Старог Завета био је Илија Тесвићанин, чија фреска се налази у припрати, лево од улаза у храм, поред крстионице.
Илија Тесвићанин је рођен у граду Тесвиту (због чега је прозван Тесвићанин), у Израиљу, у 9. веку пре Христа (816. године). Mладост је провео у молитви и дубоком размишљању, често сам у пустињи.
У време Илијино, тадашњи цар Ахав, под утицајем своје жене Језавеље, беше напустио праву веру и уместо Бога славио је туђе идоле. Пророк Илија се супротставио цару, пребацивши му отпадништво предсказао је сушу и глад у народу због слављења туђих богова. Чинио је велика чудеса кроз која је Бог показивао Израиљцима своју праведност. Због неправди које је цар чинио народу и грамзивости, Илија му је прорекао да ће по смрти њему и његовој жени пси лизати крв, што се и обистинило.
Пророк Илија је ишао по Ханану у пратњи свог ученика Јелисеја. Кад стигоше у Јерихон, удари плаштом по Јордану и вода се раздвоји на две стране. Кад пређоше на другу обалу, подиже се грдан вихор, огњена кола с огњеним коњима раставише их и у вихору однесоше Илију на небо. Тако, свети Илија није умро, већ је жив отишао на небо, одакле ће пред други долазак Христов поново доћи, да би изобличио антихриста и утврдио људе у правој вери.
 

Пророка и светитеља Илију Хришћанство везује за прошлост и будућност Цркве Христове и за спасење човека. Он је веома поштован у Православљу као строг и непоколебљив проповедник духовних и етичких вредности, присутан је у Старом Завету као пророк чије особине је са страхо-поштовањем у Новом Завету преузело Хришћанство, везујући га за очување праве вере и Цркве, као и за последњи Христов долазак.
Многи храмови код Срба посвећени су св. пророку Илији, који се слави 20. јула/2. августа. Осим тога, указом број 8155 од 29. фебруара 1924. године, одређено је да се свети Илија слави као ваздухопловна слава. Том приликом су биле праве народне светковине на свим аеродромима.
На фресци је представљен пророк Илија како седи у пећини где се склонио од охолог цара Ахава, а гавран му доноси храну.
Лево од пророка Илије је анђео који показује на крстионицу, по речима Светог Писма: “Анђео Господњи повремено силажаше и узбуркаваше воду; и који би први ушао пошто се узбурка вода, оздравио би, ма од какве болести боловао”(Јн. 5, 4).

One Comment

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.