ДУШЕ ХРИСТОВЕ

 

ДУШЕ ХРИСТОВЕ
 

 
САГОВОРНИК: ГЕОРГИЈЕ ПАПАЗАХОС, РЕДОВНИ ПРОФЕСОР МЕДИЦИНСКОГ ФАКУЛТЕТА, УНИВЕРЗИТЕТА У АТИНИ
 
К. Ј.: Господине Папазахос, међу великим старицма наших дана, које сте познавали, био је и један див подвига, старац Јаков Цаликис.
Г. П.: Старца Јакова, као и старца Порфирија познавала је читава Грчка. На дан његове сахране, док смо путовали на Еубеју, слушали смо радио и непрестано су говорили о њему. Хиљаде људи су пошли на његову сахрану, коју стварно никада нећу да заборавим.
К. Ј.: Како сте Га ви упознали?
Г. П.: Дошао је у Општу државну болницу у Атини због проблема са срцем. Чим сам сазнао да је дошао, пошао сам да га видим. Тога дана су га пребацили из одељења за интензивну негу у собу са четири кревета.
Свој први утисак, када сам га угледао, не могу да опишем. Ако вам кажем да је тај човек сијао, биће недовољно. Његова појава била је нешто посебно: заиста је сијао.
Када сам ушао у његову собу, у њој је била визита, односно, група лекара која свакога јутра обилази пацијенте. Случајно се погодило да су сви они били моји некадашњи студенти на Универзитету. Тако, чим су ме видели, пришли су ми и обавестили ме о старчевом здравственом стању. Када су лекари обавили своју дужност и отишли, сео сам поред старца Јакова, а он, чим ме је видео, рекао ми је нешто од чега и сада протрнем, јер тако нешто ми никада није пало на памет:
“Не познајем те. Први пут те видим. Али видим да иза тебе стоји твој анђео.”
То ме је дословно запрепастило. Али, он је наставио:
“Сви људи имају анђела. Али твог сам видео. Буди пажљив да га не отераш од себе.”
Сваки пут се најежим када се тога сетим, а тако је било и у оном тренутку. А старац Јаков је говорио даље:
“Тај анђео је уз тебе од дана твог крштења. Од твог крштења непрестано те прати и никако не треба да оде од тебе. Он је тај који ће на крају да узме твоју душу у своје руке и да је води у дан Суда. И када дођу демони и кажу “он је учинио ово, или оно, починио је овај, или онај грех”, он ће рећи, “јесте, учинио је све то, али је, истовремено, учинио и ово и оно добро дело”. Он је адвокат који ће да те брани. Пази, дакле, да га не удаљиш. Видео сам да је уз тебе.”
Од тог тренутка, никада нисам престајао да имам осећај да поред мене постоји анђео, мој анђео, лични анђео. То је значајна порука свима нама који смо крштени као православни хришћани.
К. Ј.: То је заиста искуство које чини огроман утисак, Господине Папазахос, просто је невероватно да старац Јаков види вашег анђела чувара.
Г. П.: Када би гледао старца Јакова, човеку би се чинило да он није од овога света, да говори о вашим проблемима, али из неког другог угла. Човек би почињао да разуме да је он, иако се налазио овде, живео негде другде. А то чини да се човек испуњава осећањем удивљења. Уливао ти је мисао да си и ти створен за други свет, да ниси створен за овај.

Comments are closed.