ДУШЕ ХРИСТОВЕ

 

ДУШЕ ХРИСТОВЕ
 

 
“‘EJ, СTАРА, ВИДИШ ЛИ КАКО МЕ ЈЕ ПОТПУНО РАЗУМЕО”
 
Сасвим је разумљиво да је његова слава дошла и до оних најпростијих. Он сам је веома сликовито и на локалном наречју приповедао о ономе што су га питале три старице, будући да су чуле да је он “просветљен” и да може да “прориче”:
“Попе, што ти мени сад не би рекао колико сам деце родила, колико је њих умрло и колико их је још живо?”
Старац је, наравно, одговорио да су такве ствари познате само Богу.
Друга старица, која је већ била прилично разочарана, обратила се овој првој и пред оцем Јаковом рекла:
“‘Ej, стара, можда он и није онај ‘просветљени’?”
Трећа жена била је упорна и упитала:
“А у мени, попе, шта видиш у мени?”
Старац јој је одговорио са својим префињеним осећањем за хумор:
“Ево, дозволи ми да ти кажем! Ти си светитељка! Добро би било да те положимо у крипту поред епископског трона и да ти се клањамо!”
Одушевљена старица је на то додала:
“‘Ej, стара, видиш ли како ме је потпуно разумео?”
Старац нам је приповедао и о томе како се преподобном Давиду обраћала једна старица, која је на месту где су продавали свеће украла новац да би купила вино.
Било је сасвим природно да манастирски посетиоци говоре оцу Јакову о његовој доброти и сл. Он је, са своје стране, увек негодовао, говорећи да ништа није принео Христу, да је “безумник” и “ништарија”. Да би исмејао самога себе, приповедао је о разговору који су водиле две старице у једном од оних села где је у прошлости одлазио да служи Литургију:
“Стара, како можеш да кажеш да је Јаков добар? Он је рђав, уопште није добар! Кажем ти, стара, да смо га једног дана видели како у олтару кува кафу. Ето какав је Јаков!” (Ова старица је сматрала да је сасуд за грејање воде ибрик за кафу!)

Comments are closed.