ДУШЕ ХРИСТОВЕ

 

ДУШЕ ХРИСТОВЕ
 

 
ЗАПОВЕСТ АРХАНГЕЛА
 
Године 1961. игуман Никодим и јеромонах Јаков одлучили су да подигну капелу у част светих Архангела Михаила и Гаврила. Игуман је изабрао место, означио га клиновима и отишао у Лимни. Исте ноћи, пред оцем Јаковом појавио се висок, плавокос и прекрасан војсковођа са златним мачем у руци и рекао:
“Оче, ја сам Архангео Михаило. Не желим да мој храм буде подигнут на месту на које су постављени клинови него тамо где ти ја покажем.”
Погнуо се и преместио клинове на друго место. Ујутро је отац Јаков видео да су клинови премештени. Намеравали су да капелу подигну од блата и сламе, јер ништа друго нису имали. Наредне ноћи пред оцем Јаковом појавила су се двојица војсковођа са златним мачевима и рекла:
“Ми смо Архангели Михаило и Гаврило. Реци свом старцу да не желимо да наш храм буде подигнут од блата и сламе него од песка, креча и дрвета. Поред тога, желимо да кров буде прекривен цреповима.”
Тај материјал, међутим, није постојао у планини. Та област је била веома сиромашна а, осим тога, није било ни добрих путева којим би материјал допремили. Кад је отац Јаков упитао Архангеле о томе, они су му одговорили: “Не брини, оче! Ми ћемо се за то постарати. Током ноћи ће пасти киша и поток ће нанети много песка. Остатак материјала обезбедиће побожни хришћани.”
Све се догодило тако, како су благовестили, и уз њихову чудесну подршку.

Comments are closed.