СУЗЕ ЗА СВЕТ – САВРЕМЕНИ ГРЧКИ СТАРЦИ I Старац Тихон, Старац Пајсије и Старац Порфирије

 

СЕЋАЊА НА ОЦА ТИХОНА – СРЦЕ ЦЕЛОМ СВЕТУ
 
Увод
 
Отац Тихон, у свету Тимотеј Голегов, родио се у руском селу Новаја Михаиловска 1884, од богобојажљивих родитеља Павла и Јелене.
Обишао је око двеста руских манастира и посетио Синај и Палестину. На Светој Гори је живео шездесет година. Упокојио се 10.9.1968.
Ово су његови лични подаци. Међутим, овај нежни изданак Свете Русије, миомирна младица Атона, поседује неке друге привлачне особине које су учиниле да не прође непримећен овим светом. Наравно захваљивао нам је на гостопримству. “Хвала Грцима на гостољубљу”, говорио је често.
Ватрени поштоватељ Богородице, достојан служитељ Вишњега; Св. Литургија његова права радост; човек љубави, молитве, благочестивог смирења. Озарени (просветљени) и човек који зрачи, испосник, благодатни пустињак. Заљубљеник Царства Божијег, показивао је то непрестаним сећањем на смрт, својом безбрижношћу и радошћу. Имао је даске за кревет и искрпљене мантије за покриваче. Дивље животиње по брдима биле су му пријатељи. Изливао је обилно сузе на дрво часнога Крста које је имао у својој колиби. Сам је себи отворио гроб. “Слава ти Боже”, постало је једно с његовим дисањем. Време смрти предвидео је давно унапред. Лик му обитава незаборављен у светлости његовог мира.
Године 1972. блажени митрополит Халкиде Николај, с љубављу је записао приповедања о. Пајсија о оцу Тихону и објавио их 1981, а ова књижица је пре издата. Оба издања данас су распродата, што показује да још постоји љубав људи који воле врлину, жедних таквих освежавајућих штива. Ово издање нам пружа сећања јеромонаха Агатангела, из келије Часног Крста у Кареји, бившег Ивиронца, који га је познавао изблиза, од 1960. као осамнаестогодишњак. С једноставношћу вредном пажње и необавезношћу, описује свештене успомене из сусрета са својим духовником, Оцем Тихоном, кога је волео најтоплије.
Представљени су нам непознати детаљи из његовог живота, из Јерусалима, Буразерије, Катунакја и Капсале – места на којима је старац обитавао. Необјављиване фотографије украшавају ово издање без претензија. Љубазан допринос о. Агатангела и похвалан труд.
Нека нас увек прати благослов Светог Старца.
 
Монах Мојсије

2 Comments

  1. Cekajte malo, kaze ” izgrdio sam ga zbog nepoverenja u druge ljude”, dok Apostol Pavle kaze ” Proklet onaj ko veruje ljudima”, sta je sad tu istina?

  2. Divne peiče,, i ovo je sve stvarnost koju treba čitati, svaki čovek da sebi pomogne i mnoge stvari da shvati, preko ljudi koi su bili uzvišeno iz prosti razloga za koje se treba boriti i sam sa sobom i živeti podvižnički da bi ga dragi bog prepoznao i to je ta kultura bolje reći življenja,,,, koji se mnogi suprostavljaju i idu pa gde stihnu🍀