СУЗЕ ЗА СВЕТ – САВРЕМЕНИ ГРЧКИ СТАРЦИ I Старац Тихон, Старац Пајсије и Старац Порфирије

 

СТАРАЦ ПОРФИРИЈЕ
 
Архимандрит Павле
манастир Св. Јована Крститеља, Есекс, Енглеска,
др теологије и писац (упокојио се у Господу 13. 11. 1992, у 45. години);
 
Разговор је забележен пре престављења старца Порфирија
К. Ј. – О. Павле, шта за Вас значи старац?
О. П. – Старац Порфирије је блистава звезда – водиља за Грчку. Њега, о. Пајсија, старца Јефрема из Катунакије и старца Софронија, некадашњег игумана манастира Св. Претече у Енглеској, светогорски монаси (који су најпоузданији критеријум) сматрају за четири највећа старца савременог Православља.
Чиме бисмо могли измерити вредност ових људи? То су људи који доказују да је хришћанство истинито и да се тако може живети. Неопходно је да верујући посматрају хришћанство као живу веру, јер обично сматрамо да је и нама и људима који нас окружују тешко да живе хришћанским животом. У тренуцима великог бола или борбе човек се пита да ли је могуће да се Христове речи примене у пракси или није.
Ови људи нам несумњиво показују да је Еванђеље живо. Будући да су они успевали у томе, може успети свако од нас, јер смо сви призвани на успех.
Шта људи очекују од Цркве? Лично сам годинама радио у Цркви, на Кипру и у иностранству. Људи се више не надају милосрђу или другим облицима помоћи какву је Црква указивала током средњег века или у времену турске окупације.
Људи данас траже духовност. Како да се моле, како да опште са Богом? Да ли Бог постоји? Како Бог може постојати ако се чини да нико не живи по речи Божијој или да га је спознао лично и непосредно?
Управо су због тога незаменљива сведочанства таквих људи какав је старац Порфирије и остали које сам споменуо. Ниједна реч не може заменити живот.

2 Comments

  1. Cekajte malo, kaze ” izgrdio sam ga zbog nepoverenja u druge ljude”, dok Apostol Pavle kaze ” Proklet onaj ko veruje ljudima”, sta je sad tu istina?

  2. Divne peiče,, i ovo je sve stvarnost koju treba čitati, svaki čovek da sebi pomogne i mnoge stvari da shvati, preko ljudi koi su bili uzvišeno iz prosti razloga za koje se treba boriti i sam sa sobom i živeti podvižnički da bi ga dragi bog prepoznao i to je ta kultura bolje reći življenja,,,, koji se mnogi suprostavljaju i idu pa gde stihnu🍀