СУЗЕ ЗА СВЕТ – САВРЕМЕНИ ГРЧКИ СТАРЦИ I Старац Тихон, Старац Пајсије и Старац Порфирије

 

СТАРАЦ ПОРФИРИЈЕ
 
Уместо епилога
 
Уместо епилога, објављујемо одломак из 18. Омилије светог оца Макарија Египатског:
Они који су се удостојили да постану чеда Божија и да доживе вишње препорођење Светим Духом, носећи унутар себе Христа Који их просветљује и даје смирење, бивају вођени Духом на многе и разнолике начине. Они на тајинствен начин примају Божију благодат у своја срца и она им дарује духовну утеху. Поменућемо, као пример, извесне људе који се привидно наслађују овоземаљским, а делимично показују здруженост душе са благодаћу Божијом. Они се понекад осећају као да су на краљевској гозби, где их испуњава радост и неизрецива срећа. У другој прилици осећају се као невеста која се сједињује са жеником и почива са њим у божанском спокоју. Понекад пак они су као бестелесни ангели, тако лагани и бестелесни иако су у телу, а понекад као да су опијени јаким пићем. Наслађују се Духом будући занесени, тј. опијеношћу божанским и духовним тајинствима.
Понекад се ови људи утапају у јецање и нарицање над људским родом и изливају молитве за све потомке Адамове. Они проливају сузе и обузети су љубављу Духа према људском роду. У другим временима, Дух их распаљује таквом радошћу и љубављу да пожеле, када би то било могуће, да у свом срцу носе свако људско биће, не правећи разлику између добрих и злих. А онда се испуњавају таквим смиреноумљем да себе сматрају ништавнијим од сваког човека и у смиреноумљу које примају од Духа сматрају да су најнезнатнији и најнедостојнији од свих људских бића. Понекад се узносе у неизрецивој радости, док су у другој прилици као неки силни људи који, одевени у краљевску ратничку опрему, одлазе у битку са непријатељем. Они се одлучно боре са њим и побеђују. Свако, ко је духован, узима небеско оружје Духа и напада непријатеље, води битку са њима и баца их под ноге.
У другим временима, у најдубљој тишини и спокојству, почивају у јединственом духовном уживању, у неописивом миру и духовном благостању. Понекад, несхватљиви Дух их благодаћу поучава у разумевању и неисказаној мудрости и познању оних ствари које се не могу изрећи језиком и говором. У неким временима, међутим, они постају као и сва друга људска бића. Толико су разнолики начини којима благодат делује на душу, освежавајући је у различитим деловима, сагласно вољи Божијој. Благодат разнолико утиче на душу како би је обновила и учинила савршеном, чистом и безгрешном за небеског Оца.
Ствари о којима се овде говори и тичу се деловања Духа припадају степену оних који нису далеко од савршенства. Та разнолика пројављивања благодати о којима смо говорили, иако се различито изражавају, непрестано напредујући делују у таквом човеку, и једна радња следи за другом. Најзад, када човек досегне савршенство Духа, потпуно се очисти и сједини са Духом Утешитељем у неизрецивом јединству, удостоји се да постане дух сједињен са Духом, он онда сав постаје светлост, сав око, сав дух, сав радост, сав спокојство, сав срећа, сав љубав, сав састрадање, сав доброта, сав благост. Као што је камен у морским дубинама са свих страна окружен водом, тако је и са онима који су се на сваки начин сјединили са Светим Духом. Они постају као Христос, одевајући се у врлине силе Духа. Она их непрестано подржава и они постају безгрешни, неоскрнављени и чисти, како споља, тако и изнутра.
Ако су обновљени Духом, како би споља могли рађати рђаве плодове? Плодови Духа блистају у њима, увек и у свакој ствари. Преклињимо дакле Бога и верујмо са много љубави и наде како би и нас обдарио небеском благодаћу дарова Духа, како би нас Сам Дух управљао и водио у целовиту вољу Божију и подарио нам мир кроз своја разнолика спокојства. Ради тога преклањам колена своја пред Оцем Господа нашега Исуса Христа… да познамо љубав Христову која превазилази разум, да бисте се испунили сваком пуноћом Божијом (Еф. 3; 19) и да достигнемо сви у јединство вере и познања Сина Божијега, у човека савршена, у меру раста Христова (Еф. 4; 13). Господ је обећао да ће свима, који у Њега верују и затраже, даровати тајинства неисказане заједнице Духа. Предајмо се, дакле, у потпуности Господу и пожуримо да примимо добра о којима је говорено. Посвећени у души и телу и приковани за крст Христов, постанимо достојни вечног царства, славећи Оца и Сина и Светога Духа у векове векова. Амин.

2 Comments

  1. Cekajte malo, kaze ” izgrdio sam ga zbog nepoverenja u druge ljude”, dok Apostol Pavle kaze ” Proklet onaj ko veruje ljudima”, sta je sad tu istina?

  2. Divne peiče,, i ovo je sve stvarnost koju treba čitati, svaki čovek da sebi pomogne i mnoge stvari da shvati, preko ljudi koi su bili uzvišeno iz prosti razloga za koje se treba boriti i sam sa sobom i živeti podvižnički da bi ga dragi bog prepoznao i to je ta kultura bolje reći življenja,,,, koji se mnogi suprostavljaju i idu pa gde stihnu🍀