СУЗЕ ЗА СВЕТ – САВРЕМЕНИ ГРЧКИ СТАРЦИ I Старац Тихон, Старац Пајсије и Старац Порфирије

 

СЕЋАЊА НА ОЦА ТИХОНА – СРЦЕ ЦЕЛОМ СВЕТУ
 
Преображај на Светој Литургији
 
У време Св. Литургије доживео је преображај. Већ се смркавало, а од јутра, кад је почео службу, није још био завршио. С великим поштовањем читао је молитве Св. Литургије, које је знао напамет од њеног дугогодишњег и сталног вршења, не у себи, нити јаким гласом, него тако да се чују на ухо свештеника. Сав устрептао, у време Херувике и освећења појао је са анђелима њихову песму на небесима, гледао је потом како су били на светом престолу и завршавао Свету Литургију и не схватајући колико је прошло времена. Пред Свето Причешће није чекао да падне мрак да би читао (молитве пред причешће), него је читао од подне. Целог дана се спремао за Свету Литургију и Свето Причешће наредног дана. Говорио је да верник треба да се припрема двадесет четири сата да би могао постати причасник у телу и крви Господа нашег Исуса Христа.
За време проскомидије сатима је помињао сва имена која је имао и на крају притиснувши их руком говорио је: Помени Господе целога света…
Некад након помињања многих имена на један благодатан начин притисну их све руком говорећи ми: Дете, срце целом свету…
Када је остарио много и није могао да служи ишао сам и служио му и остављао му свети хлеб а он га је делио и причешћивао се сваког дана. Желео је да се просфоре праве с благочестивошћу и молитвом, да су добре и лепе, јер је од њих настајало Тело Христово. Показао ми је да их бушим на пет места у средини печата да се не створе ј мехури. Исто тако, желео је да и вино за Св. Причешће буде добро.
С великом простотом је говорио, како Анђели, Пророци, Апостоли, Јерарси, Мученици, Преподобни, Бесребреници и сви Свети јесу присутни, пошто смо их помињали на Проскомидији и долазили су у помоћ целоме свету, чија је имена сатима помињао.

2 Comments

  1. Cekajte malo, kaze ” izgrdio sam ga zbog nepoverenja u druge ljude”, dok Apostol Pavle kaze ” Proklet onaj ko veruje ljudima”, sta je sad tu istina?

  2. Divne peiče,, i ovo je sve stvarnost koju treba čitati, svaki čovek da sebi pomogne i mnoge stvari da shvati, preko ljudi koi su bili uzvišeno iz prosti razloga za koje se treba boriti i sam sa sobom i živeti podvižnički da bi ga dragi bog prepoznao i to je ta kultura bolje reći življenja,,,, koji se mnogi suprostavljaju i idu pa gde stihnu🍀