СУЗЕ ЗА СВЕТ – САВРЕМЕНИ ГРЧКИ СТАРЦИ I Старац Тихон, Старац Пајсије и Старац Порфирије

 

СЕЋАЊА НА ОЦА ТИХОНА – СРЦЕ ЦЕЛОМ СВЕТУ
 
Посећујте Света Места
 
Једном је хтео да поново посети Света Места. Дошао је био један руски брод који је ишао за Јерусалим. Није имао новаца и замолио је капетана да га прими бесплатно. Капетан га је много поштовао и не само да га је примио него му је и новац дао да се моли за њега и да приложи поклоничким местима.
Кад је стигао тамо поче да посећује храмове и манастире као смерни поклоник. На многим местима желели су да га задрже уза се. Међутим, није знао да ли је то воља Божија. Кад сазнаде да је у некој испосници био један врлински монах, пође к њему да се посаветује. Имао је две ствари на уму: остати у Јерусалиму или вратити се у Свету Гору. У тренутку кад је куцао на врата подвижника, зачу: “Света Гора… Света Гора…” Није га био још ни видео. Замоли га да му отвори да узме његов благослов и да се беспоговорно врати у Врт Пресвете.
Овде, осим монаха, поново затече старе пријатеље, дивље пустињске животиње, које је много волео. То сам сазнао кад сам једног дана ишао код њега у колибу да накупим мало маслинки које су се тамо налазиле. Док сам их купио дође код мене да ме види и зачух некакву буку у његовој келији. Рекох му да затвори врата, на шта одговори: “Волим га, није лош, овај пријатељ, долази да узме што му се свиђа и одлази”. Биће нека лисица или какав шакал. Дивио сам се задуго његовој светости.

2 Comments

  1. Cekajte malo, kaze ” izgrdio sam ga zbog nepoverenja u druge ljude”, dok Apostol Pavle kaze ” Proklet onaj ko veruje ljudima”, sta je sad tu istina?

  2. Divne peiče,, i ovo je sve stvarnost koju treba čitati, svaki čovek da sebi pomogne i mnoge stvari da shvati, preko ljudi koi su bili uzvišeno iz prosti razloga za koje se treba boriti i sam sa sobom i živeti podvižnički da bi ga dragi bog prepoznao i to je ta kultura bolje reći življenja,,,, koji se mnogi suprostavljaju i idu pa gde stihnu🍀