СУЗЕ ЗА СВЕТ – САВРЕМЕНИ ГРЧКИ СТАРЦИ I Старац Тихон, Старац Пајсије и Старац Порфирије

 

СТАРАЦ ПОРФИРИЈЕ
 
Сведочанство Т. А, богослова
 
Године 1982. Т. А. је упутио једног свог пријатеља код старца Порфирија. Имао је четрдесет година и “био збуњен”, да употребимо старчев израз, хиндуизмом и разним гуруима, па је чак и путовао у Индију. Т. А. га је једноставно представио старцу као пријатеља који је “збуњен” хиндуизмом и жели да му старац помогне. Старцу није рекао његово име нити било шта друго у вези са њим, а старац Порфирије га је свеједно ословио по имену и упитао како је његова жена и двоје деце. Ово старчево откровење уистину га је потресло. Исповедио се и искрено вратио Православљу.
Када су отишли од старца Порфирија, признао је Т. А. : “Ја сам заиста ожењен и имам двоје деце. Никада ти то нисам рекао јер сам их напустио, а старац је и то знао!”
Други људи, углавном млади, који су “били збуњени” источњачким религијама и осталим култовима, тражили су избављење и помоћ у старцу Порфирију. Сами су признавали да су, након његовог савета и благослова (знаком крста) бивали исцељени, не само од своје духовне болести него и од оних телесних. Пре тога, многи су се обраћали психијатрима али нису задобили ни исцељење ни олакшање, што су нашли тек код старца Порфирија.
У периоду 1989 – 90. Т. А. је посетио северноамеричке државе Вирџинију и Северну Каролину, где је организовао богословске беседе. Међу слушаоцима је била и једна Гркиња која се управо припремала да посети Грчку. Замолила је да јој препоручи духовног оца. Т. А. јој је причао о старцу Порфирију. Она га је касније упознала и духовно била веома обогаћена.
Када се ова госпођа вратила у Америку и видела Т. А, испричала му је да се упознала са старцем Порфиријем и захвалила му на препоруци. Између осталог, на њу је дубок утисак оставило што је старац детаљно описао њен дом у Америци, њену продавницу и децу. Такође јој је рекао да неко од њене деце (син) има упадљив знак на телу. У то време она то није сматрала нарочито важним и ништа није рекла старцу. Са поштовањем и уважавањем испричала је сину о свему што јој је рекао и открио старац Порфирије, казавши да је начинио само једну грешку: рекао јој је да њен син има знак на телу. Њен син је био запрепашћен и признао да он заиста има тај знак на телу. Никада о томе није причао својој мајци, јер га није видела неодевеног још од детињства, будући да се знак (вероватно младеж) појавио касније.
До тада је овај младић био верски равнодушан; након овог догађаја, његова вера се распламсала и постао је врло активан у цркви.

2 Comments

  1. Cekajte malo, kaze ” izgrdio sam ga zbog nepoverenja u druge ljude”, dok Apostol Pavle kaze ” Proklet onaj ko veruje ljudima”, sta je sad tu istina?

  2. Divne peiče,, i ovo je sve stvarnost koju treba čitati, svaki čovek da sebi pomogne i mnoge stvari da shvati, preko ljudi koi su bili uzvišeno iz prosti razloga za koje se treba boriti i sam sa sobom i živeti podvižnički da bi ga dragi bog prepoznao i to je ta kultura bolje reći življenja,,,, koji se mnogi suprostavljaju i idu pa gde stihnu🍀