СУЗЕ ЗА СВЕТ – САВРЕМЕНИ ГРЧКИ СТАРЦИ I Старац Тихон, Старац Пајсије и Старац Порфирије

 

СЕЋАЊА НА ОЦА ТИХОНА – СРЦЕ ЦЕЛОМ СВЕТУ
 
Љубав према посетиоцима и несебично гостољубље
 
У оно време било је тешко посетити Свету Гору, због слабих веза. Међутим, колико год је богољубивих чуло за оца Тихона желели су сваким средством и на сваки начин да га посете и да узму његов благослов. Тако, од многих лаика и клирика, којих се сећам, био је и неки о. Илија. Био је тада у Паризу на постдипломским студијама и знао је и руски језик. Био је чуо за духовност оца Тихона и дође да га упозна и да поразговара с њим. Време је пролазило и смркавало се. Било је већ немогуће да идемо ноћу из келије. Отац Тихон, с пуно љубави и једноставности, желео је да нас угости, иако, као подвижник, није требало да има такав обичај. Даде нам једну похабану сламарицу коју је имао и стави нас у цркву, да се одморимо преко ноћи.
Међутим, сламарица је била пуна стеница. Бела мајица о. Илије постала је црвена од њихове крви. И поред овог искушења о. Илија се не ражалости уопште, него је, напротив, био веома срећан што је угошћен у келији оца Тихона и што је могао да чује из његових освећених уста духовне речи и очинске савете.
Велику схиму монаха сматрао је нечим великим и светим. “Није довољно једноставно да је носимо, него да имамо свети живот. У Руској цркви негује се бескрајно поштовање према монасима великосхимницима. Велика схима представља анђела, савршеног монаха, ослобођеног сваке животне бриге. То је онај који поседује све врлине, тражи анђелски живот, стара се за Божије, како ће угодити само Богу, не људима. То је велика схима: келија, црква, пост, молитва непрекидна. Неоправдано је за великосхимника да се осврће десно и лево, или да се бави управљањем. У Руској цркви великосхимника сматрају светитељем. Кажу, ако га виде с Патријархом, прво ће направити метанију пред великосхимником. Не као код вас, где велику схиму носе млади и поносе се тиме. То је велики грех, говорио је.

2 Comments

  1. Cekajte malo, kaze ” izgrdio sam ga zbog nepoverenja u druge ljude”, dok Apostol Pavle kaze ” Proklet onaj ko veruje ljudima”, sta je sad tu istina?

  2. Divne peiče,, i ovo je sve stvarnost koju treba čitati, svaki čovek da sebi pomogne i mnoge stvari da shvati, preko ljudi koi su bili uzvišeno iz prosti razloga za koje se treba boriti i sam sa sobom i živeti podvižnički da bi ga dragi bog prepoznao i to je ta kultura bolje reći življenja,,,, koji se mnogi suprostavljaju i idu pa gde stihnu🍀