СУЗЕ ЗА СВЕТ – САВРЕМЕНИ ГРЧКИ СТАРЦИ I Старац Тихон, Старац Пајсије и Старац Порфирије

 

СЕЋАЊА НА ОЦА ТИХОНА – СРЦЕ ЦЕЛОМ СВЕТУ
 
Болести и лекови
 
Једном се разболи од реуматизма и не могаше ходати. Доктор му рече како треба да иде у свет, у термалну бању на терапију. Пошто није хтео да излази у свет, смислио је следеће. Направио је једну велику каду, тамо у пустињи, где се лечио. Кувао је ригани, стављао га у каду и тиме се прао. Бог виде његово стрпљење и учини да му буде добро.
Кад би се прехладио, имао је у једној флаши алкохол са љутим паприкама чиме се масирао. Лечио се сам. Нашао је један повијени штап за који је везао једну спужву којом се масирао. Кад сам га питао шта је то, рече ми: “То је мој послушник”.
Однео сам му нешто кинина који је каткад употребљавао. Кад му је нестало писао би са карактеристичним благодатним изразом: “Молим вас за љубав, потребан ми је горки црвени лек”.

2 Comments

  1. Cekajte malo, kaze ” izgrdio sam ga zbog nepoverenja u druge ljude”, dok Apostol Pavle kaze ” Proklet onaj ko veruje ljudima”, sta je sad tu istina?

  2. Divne peiče,, i ovo je sve stvarnost koju treba čitati, svaki čovek da sebi pomogne i mnoge stvari da shvati, preko ljudi koi su bili uzvišeno iz prosti razloga za koje se treba boriti i sam sa sobom i živeti podvižnički da bi ga dragi bog prepoznao i to je ta kultura bolje reći življenja,,,, koji se mnogi suprostavljaju i idu pa gde stihnu🍀