СУЗЕ ЗА СВЕТ – САВРЕМЕНИ ГРЧКИ СТАРЦИ I Старац Тихон, Старац Пајсије и Старац Порфирије

 

СЕЋАЊА НА ОЦА ТИХОНА – СРЦЕ ЦЕЛОМ СВЕТУ
 
Подвижничке борбе у Калиагри
 
Након двадесет пет година подвижничког знојења, остави Каруљу и дође у област Калиагрије. Ту је имао једно виђење: како би Васкршње вече и појаше с радошћу сву васкршњу службу. Следећег јутра дође му духовник и рече да иду у Ставроникиту, манастир коме је припадао скит, да се покаје и да постане свештеник. Тако и би.
Пошто његов скит није имао цркве с великом жудњом и благочестивошћу отпоче да је гради. Новца уопште није имао и одлучи да иде да тражи милостињу. На путу којим је ишао срете једног монаха и рече му своју замисао, како жели да подигне цркву Часнога Крста, али нема новца.
Монах се изненади јер је тог дана добио писмо и новац, да га да ономе ко жели да сагради цркву. Његова радост и ганутост били су неизмерни. Одмах позва занатлије и претвори једну малу келију у цркву, коју је много волео.

2 Comments

  1. Cekajte malo, kaze ” izgrdio sam ga zbog nepoverenja u druge ljude”, dok Apostol Pavle kaze ” Proklet onaj ko veruje ljudima”, sta je sad tu istina?

  2. Divne peiče,, i ovo je sve stvarnost koju treba čitati, svaki čovek da sebi pomogne i mnoge stvari da shvati, preko ljudi koi su bili uzvišeno iz prosti razloga za koje se treba boriti i sam sa sobom i živeti podvižnički da bi ga dragi bog prepoznao i to je ta kultura bolje reći življenja,,,, koji se mnogi suprostavljaju i idu pa gde stihnu🍀