СУЗЕ ЗА СВЕТ – САВРЕМЕНИ ГРЧКИ СТАРЦИ I Старац Тихон, Старац Пајсије и Старац Порфирије

 

СТАРАЦ ПАЈСИЈЕ
 
У келији, Панагуда
 
На дан 13. маја 1979, о. Пајсије се вратио у манастир Кутлумуш, у којем је и био регистрован као монах. Настанио се у његовој испосници, Панагуди (Рождество Пресвете Богородице), након што је била претворена у келију.
Док је живео у Панагуди, Старац је помогао многим узнемиреним душама. По читав дан, од зоре до сутона, људима је давао савете, утеху и решење за њихове проблеме, уклањао њихову тугу и испуњавао њихове душе вером, надом и љубављу према Богу. Дан је посветио људима, а ноћ Богу. Успевао је да се одмори само у раним јутарњим часовима, 2-3 сата, како би могао да преживи свакодневни замор. Током ноћи је читао писма која су свакодневно пристизала у великом броју.
Старац је био веома ожалошћен садржајем писама а и због онога што су му људи током дана причали. Људи су, готово увек, говорили о раскинутим браковима, душевним болестима и смрти узрокованој канцером. Старац Пајсије се преобразио у духовни магнет који је привлачио тугу ожалошћених људи.
Ментални замор и бол његових посетилаца, његова крајње осетљива душа и физичка исцрпљеност до које је дошло услед мноштва дневних посета, исто као и непрекидна молитва, постепено су допринели његовој физичкој слабости и осетљивости за разне болести.

2 Comments

  1. Cekajte malo, kaze ” izgrdio sam ga zbog nepoverenja u druge ljude”, dok Apostol Pavle kaze ” Proklet onaj ko veruje ljudima”, sta je sad tu istina?

  2. Divne peiče,, i ovo je sve stvarnost koju treba čitati, svaki čovek da sebi pomogne i mnoge stvari da shvati, preko ljudi koi su bili uzvišeno iz prosti razloga za koje se treba boriti i sam sa sobom i živeti podvižnički da bi ga dragi bog prepoznao i to je ta kultura bolje reći življenja,,,, koji se mnogi suprostavljaju i idu pa gde stihnu🍀