СУЗЕ ЗА СВЕТ – САВРЕМЕНИ ГРЧКИ СТАРЦИ I Старац Тихон, Старац Пајсије и Старац Порфирије

 

СТАРАЦ ПАЈСИЈЕ
 
Старчева болест
 
Озбиљни проблеми са старчевим здрављем започели су 1966. Као што је раније већ поменуто, старац је имао проблема са респираторним системом, што га је учинило врло слабим. Непрестане посете људи, тежак терет њихових проблема и бриге, које је увек носио са собом као да су његове сопствене, али исто тако и физички замор због гостољубивости резултирали су његовом изнуреношћу. Преостало му је само неколико часова за одмор у току дана, будући да је ноћ посветио молитви.
Старац је правио иконице помоћу металног калупа који је сам изрезбарио. Те иконице је поклањао посетиоцима као благослов (Распеће, Пресвета Богородица, св. Арсеније Кападокијски). Тај задатак је био додатно бреме његовим већ исувише бројним обавезама, посебно када је почео да користи пресу, што је захтевало много физичког напора; као исход, добио је хернију. Систематски је одбијао да буде оперисан и покушавао је да нађе своје сопствене начине да ублажи бол, али они нису били много успешни. Патио је када седи, али још више када стоји. Сећам се да је, приликом мог боравка у манастиру Св. Јована Богослова у Суротију, једном приликом сатима стајао како би сви могли да приђу и узму његов благослов. Није сео чак ни када је пребледео и почео да се презнојава од неподношљивог бола. Током пет година подносио је, са примерном издржљивошћу, страшне болове какве изазива хернија, показујући тако у пракси, и мирјанима и свештенству, велику врлину трпељивости.
Када га је група пријатеља, који су били лекари, посетила у Суротију, дословно су га киднаповали и одвели у болницу ради операције.

2 Comments

  1. Cekajte malo, kaze ” izgrdio sam ga zbog nepoverenja u druge ljude”, dok Apostol Pavle kaze ” Proklet onaj ko veruje ljudima”, sta je sad tu istina?

  2. Divne peiče,, i ovo je sve stvarnost koju treba čitati, svaki čovek da sebi pomogne i mnoge stvari da shvati, preko ljudi koi su bili uzvišeno iz prosti razloga za koje se treba boriti i sam sa sobom i živeti podvižnički da bi ga dragi bog prepoznao i to je ta kultura bolje reći življenja,,,, koji se mnogi suprostavljaju i idu pa gde stihnu🍀