СУЗЕ ЗА СВЕТ – САВРЕМЕНИ ГРЧКИ СТАРЦИ I Старац Тихон, Старац Пајсије и Старац Порфирије

 

СТАРАЦ ПОРФИРИЈЕ
 
Сведочење И. Д. (пензионисани полицајац)
 
Током лета 1989, И. Д. је посетио старца Порфирија, и посебно затражио да се моли за његовог болесног рођака. Старац му је, међутим, рекао: “Њему неће бити боље” и рођаку заиста није било боље. Тада је И. Д. почео да преклиње старца говорећи: “Свети старче, реците само Господе, помилуј’, Бог је велики.” Старац га је тада благословио десном руком и рекао: “Да, дете моје, Бог је велики!”
Годину дана касније, И. Д. је поново посетио старца, и намеравао је да га преклиње са најтоплијом вером и смиреноумљем, чак и да клекне на колена. Када је на њега дошао ред, приступио је старцу имајући на уму такву намеру. Ништа не говорећи, целивао је његову десну руку, али и пре него што је успео да клекне, старац Порфирије му је рекао: “Клекни, клекни. Шта се десило са твојим рођаком?”
“Свети старче, зато сам и дошао.”
“Па, он је тако – тако”, рекао је старац, а затим тачно описао његов случај. И. Д. га је тада упитао: “Шта се сада дешава?”
“Моли се, моли се”, одговорио је старац.

2 Comments

  1. Cekajte malo, kaze ” izgrdio sam ga zbog nepoverenja u druge ljude”, dok Apostol Pavle kaze ” Proklet onaj ko veruje ljudima”, sta je sad tu istina?

  2. Divne peiče,, i ovo je sve stvarnost koju treba čitati, svaki čovek da sebi pomogne i mnoge stvari da shvati, preko ljudi koi su bili uzvišeno iz prosti razloga za koje se treba boriti i sam sa sobom i živeti podvižnički da bi ga dragi bog prepoznao i to je ta kultura bolje reći življenja,,,, koji se mnogi suprostavljaju i idu pa gde stihnu🍀