СУЗЕ ЗА СВЕТ – САВРЕМЕНИ ГРЧКИ СТАРЦИ I Старац Тихон, Старац Пајсије и Старац Порфирије

 

СТАРАЦ ПОРФИРИЈЕ
 
Сведочење доктора А. Т, патолога из Ксантија
 
Сведочење др-а А. Т. нам је упућено у писму са датумом од 22. јула 1992. Ево како оно гласи:
“За старца Порфирија сам дознао од некадашњег мирјанина и асистента на универзитету, а садашњег свештеника и професора физике на Универзитету у Тракији, о. Георгија Анагностопулоса. Била је 1980, и 4. октобра 1980. посетили смо светог старца у његовој скромној келији у Оропосу. Моја жена и ја смо се задржали у посети четрдесет пет минута. Импресионирала нас је чињеница да се, и пре него што смо му било шта споменули у вези наших личних проблема, позвао на догађаје везане за друге (анонимне) хришћане. Наши проблеми били су истоветни са овим дешавањима и кроз њих смо нашли одговоре и решења за којима смо трагали.
Када смо устали да кренемо, старац је, са веселим, светим, брижним, очинским осмехом прихватио руку моје жене, управо на оном месту где ју је болело. О томе му нисмо говорили, нисмо чак ни имали намеру да му говоримо, с обзиром да је већ била лечена медикаментима. Њена болест се зове теносиновитис, а добијала је инјекције кортизона и таблете против упала. Када је старац Порфирије прихватио њену руку, осетила је топлоту по целом телу и било јој је нелагодно. То осећање се истог часа ублажило, а бол је изненада престао. Тада му је моја жена, ганута до суза, рекла: “Оче, Ви сте и за то знали?” Разуме се да је од тог дана одбацила медикаменте и престала да посећује ортопеда.
Захваљујемо Свесветом Богу који нам је подарио богоносне оце. Захваљујемо о. Георгију, који нас је упознао са старцем Порфиријем. Захваљујемо старцу Порфирију који нам је, са очинском осећајношћу, док је напуштао овај свет, обећао: “Молићу се за вас и вашу децу.” Нека нас он благослови.

2 Comments

  1. Cekajte malo, kaze ” izgrdio sam ga zbog nepoverenja u druge ljude”, dok Apostol Pavle kaze ” Proklet onaj ko veruje ljudima”, sta je sad tu istina?

  2. Divne peiče,, i ovo je sve stvarnost koju treba čitati, svaki čovek da sebi pomogne i mnoge stvari da shvati, preko ljudi koi su bili uzvišeno iz prosti razloga za koje se treba boriti i sam sa sobom i živeti podvižnički da bi ga dragi bog prepoznao i to je ta kultura bolje reći življenja,,,, koji se mnogi suprostavljaju i idu pa gde stihnu🍀