ИСТОРИЈА СРПСКЕ ЦРКВЕ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ЦРКВЕ
 

 
Борба Рима и Цариграда у црквеном погледу
 
Јустинијана Прима и Секунда
 
Западни део Балканског полуострва био је под Римом још од поделе царства после Теодосија Великог (395), папска курија у Солуну имала је викаријат, те многе области које су после деобе царства биле потпале под источно царство, у погледу црквеном биле су под јурисдикцијом папском (Македонија, Секунда, Дакија, Мезија Дарданија и Превалис). Због тога Цариград је радио на томе да се земље источног царства, Византије, отргну од папе и потчине Цариградској патријаршији. У том циљу цар Јустинијан (527-565) под згодним изговором да украси своје родно место, данашње Скопље, основао је велики град и у њега пренео префектуру из Солуна и основао аутокефалну архиепископију под именом Јустинијан Прима. Под ту његову архиепископију потпале су ове покрајине обе Дакије (Дакија Средоземна са столицом у Софији и Дакија прибрежна од Смедерева преко Видина и Лом Паланке до Никопоља), Горња Мизија (предратна Србија северним делом), Дарданије (Призрен, Хвосно, Приштина и Скопље), Превалис (од Скадра до Захумља), Македонија Секунда, као и део Паноније Срем и Бачка.
Како је Илирик био у црквеном погледу под влашћу римских папа, то се цар Јустинијан обрати папи Агапију да призна аутокефалност Јустинијана Приме, но у то време умре папа Агапије (535) те потврду даде папа Вигилије 541. И пети васељенски сабор 553. признао је такође аутокефалност архиепископије. Но Солунски папски викаријат није био уништен и папе, нарочито после смрти Јустинијанове, вршиле су и даље своју власт и у Солунском викаријату и у области Јустинијана Приме. Доцније папе су поступно деградирали власт архиепископа Јустинијане Приме тако да папа Гргур (602) поглавара Јустинијане Приме назива само епископом и наређује му као потчињеном епископу.
За нашу црквену историју ово је једна важна околност коју треба да знамо због тога што су те крајеве населили мало доцније највећим делом Срби и Хрвати, а кад знамо ово биће нам разумљиво зашто је цар Ираклије поручио римском папи да пошаље свештенике да крсти Словене.
Сем Јустијане Приме цар Јустинијан основао је на Косову и Јустијана Секунда у месту Улпијани, данашњи Липљани. Али она није била дуга века. Први архиепископ Јустијане Приме био је Кателијан.

One Comment

  1. Стеван Драшковић

    Добар дан,
    Може ли се ово књига купити и где ?
    Поздрав
    Стеван Драшковић