ИСТОРИЈА СРПСКЕ ЦРКВЕ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ЦРКВЕ
 

 
Протест против уздизања Српске цркве на степен архиепископије
 
Из повеље коју је цар Василије II дао 1018. патријарху охридском Јовану знамо да је град Рас потпадао под Охридску архиепископију. Према томе, Сава би у редовним приликама требао да се одиста обрати Охриду за архиепископију утолико пре што је ова била аутокефална. Али Сава је знао да је у ствари Охридска архиепископија била потчињена Цариграду и да су из Цариграда слати архиепископи у Охрид. Сем тога стицај политичких прилика био је такав да би дозвола из Охрида, баш и кад би дошла, била без вредности, док је не одобри цариградска црква. Због свега тога Сава је обишао Охрид и отишао у Никеју.
Али такав поступак Савин увредио је охридског архиепископа Димитрија Хоматијана и он је протествовао. На протест га побудило највише то што је призренског епископа Јована Сава протерао и на његово место другог поставио. По њему је Хоматијан и упутио протестно писмо.
Но овај протест није озбиљно узет ни са које стране те није имао никаквог дејства, јер Охрид није уживао никакав велики глас у то време. Сава није на њега ни одговорио. Ни патријарх Манојло (†1222) није га озбиљно узео, због тога кад умре Манојло он се жалио новом патријарху Герману, но ни Герман није га озбиљно узео.

One Comment

  1. Стеван Драшковић

    Добар дан,
    Може ли се ово књига купити и где ?
    Поздрав
    Стеван Драшковић