ИСТОРИЈА СРПСКЕ ЦРКВЕ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ЦРКВЕ
 

 
Јефрем и Спиридон
 
После смрти патријарха Саве беше тешко питање о сазиву и избору патријарха. Патријарси Јанићије и Сава били су изабрани на државном сабору, а на позив цара Душана који је сам учествовао у избору. Сада међутим, није било једне државе, већ много. Питање је, дакле, било: ко ће да сазове сабор, какав да буде сабор по саставу своме; државни или црквени, као и где да се одржи сабор? Иницијативу за сазив сабора беше узео Лазар, али Пећ, столица патријарха, не беше у његовој држави, већ у држави Ђурђа Балшића. Због тих као и других тешкоћа преговори су текли од априла до октобра 1375. Најзад споразумеше се да сабор буде не државни, већ црквени, као што је био и пре оснивања патријаршије; дакле, без учешћа световњака.
Кад се сабор састао, сваки је владалац желео да патријарх буде из његове државе, због тога беше премного кандидата. Покушаји да се сложе у једном кандидату не успе. Немогући се сложити у избору, једна група предложи старца Јефрема пустињака, човека који није био учен и подесан за патријарха.
Избор прихватише и друге групе и тако би изабран Јефрем као неутрална личност. Кад Јефрему саопштише избор, он се поче бранити да за тај посао није, и стаде молити да га ослободе те дужности за коју се не осећа спремним. Али ни за кога другога не могоше се сложити. Због тога објасне Јефрему да се мора примити, и да то сматра као жртву ради реда и мира у цркви. Јефрем се прими и отправљао је дужност до 1382. године, али дужност патријарха изгледа да му је тешко падала, те се повуче и оде поново у манастир.
За новог патријарха би изабран Спиридон (1382-1387). О њему, сем имена, ништа важније не знамо. По смрти Спиридона понова би умољен да заузме патријаршијски престо Јефрем. Он се прими и остаде патријарх до смрти 1399. Јефрем је признат за свеца.
Исто тако само по имену се знају и патријарх Данило III и Сава II, за које још није утврђено ни време кад су дошли, ни кад су умрли.

One Comment

  1. Стеван Драшковић

    Добар дан,
    Може ли се ово књига купити и где ?
    Поздрав
    Стеван Драшковић