NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Istorija crkve » PREGLED ISTORIJE HRIŠĆANSKE CRKVE – I OPŠTI DEO

PREGLED ISTORIJE HRIŠĆANSKE CRKVE – I OPŠTI DEO

 

PREGLED ISTORIJE HRIŠĆANSKE CRKVE
OPŠTI DEO
 
e) Širenje reformacije
 
1. Luterove misli o veri i crkvi prihvatila je već u početku XVI veka zapadna i severna Evropa. – Švedska, Danska i Norveška otcepile su se od Rimske crkve i prešle Luteru u vremenu od 1527. do 1536. godine; provincije uz Istočno more godine 1561. U Češkoj i Moravskoj prešli su luterancima ostaci husita. U Mađarskoj su neki pristali uz Luterovo, a neki uz Kalvinovo učenje.
2. U Francuskoj nije Luterovo učenje uhvatilo dubljeg korena. Tu je mnogo više uspeo Francuz Kalvin. Njegove pristalice – hugenoti (zatočnici) došli su do velike političke moći u državi. Između njih i katolika vodio se u Francuskoj trideset i šest godina verski rat. U toj borbi se zbio krvavi pokolj poznat pod nazivom Vartolomejska noć (23-24. VIII 1572). Te noći su poubijani u Parizu mnogi hugenoti, a isto se dogodilo uskoro i po drugim krajevima Francuske. Katolici računaju da je broj žrtava bio oko četiri hiljade. Nantskim ediktom dobili su hugenoti slobodu vere i neku ravnopravnost sa katolicima (1598). Luj XIV je ukinuo taj edikt (1685), te su se morali iseliti iz svoje zemlje oni hugenoti koji nisu hteli da se odreknu svoje vere. Iselilo ih se oko 70.000. – U Nizozemskoj je osvojilo više Kalvinovo učenje nego Luterovo.
3. Pokret reformacije zahvatio je i Hrvatsku i Sloveniju. Imao je manji i prolazan uspeh. Među Slovencima je delovao kao reformator vere Primož Trubar (1508-1580). U svome reformatskom radu pisao je slovenački i tako je postao otac slovenačke književnosti. On je dao svom narodu književni jezik, školske i verske knjige i pesme na narodnom jeziku. Njegovi saradnici su izdali slovenački prevod Biblije (1584).
U svim tim zemljama je bilo borbe zbog vere i crkve. Rimokatolici su proganjali novoverce tamo gde su mogli, a isto su činili luteranci i kalvinisti sa rimokatolicima, tamo gde su oni mogli.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *