ПРЕГЛЕД ИСТОРИЈЕ ХРИШЋАНСКЕ ЦРКВЕ – I ОПШТИ ДЕО

 

ПРЕГЛЕД ИСТОРИЈЕ ХРИШЋАНСКЕ ЦРКВЕ
ОПШТИ ДЕО
 
б) Други апостоли
 
1. Апостол Петар био је пре апостолства рибар у Галилеји. Његова необична оданост Христу и његово нагло отпадање од њега тумачи се тиме што је био плахе и живе природе. Проповедао је углавном Јеврејима ради чега се назива њиховим апостолом, док Павла зову апостолом незнабожаца. Осим у Јерусалиму проповедао је по дијаспори у Малој Азији, а можда и даље, до Вавилона. За време Нерона био је и он у Риму где је умро разапет стрмоглавце на крст. О његовом боравку у Риму настале су касније разне легенде. Таква је легенда о његовом бекству из Рима да не погине, и сусрет са Христом (Сјенкјевич – Quo vadis?). Предање римске цркве, да је Петар био у њој двадесет и пет година епископ не може се историјски проверити. – Од њега су остале две посланице.
2. Много мање знамо о животу и раду Петрова брата ап. Андрије. По предању ширио је веру у Малој Азији на обалама Црнога мора и у Скитији (јужна Русија). По старој руској легенди доспео је Дњепром до места на коме је данас град Кијев. Живот је завршио на крсту.
3. Ап. Јован Богослов и његов брат Јаков били су синови рибара. Јован, ученик кога је љубио Христос и коме је са крста предао бригу о својој мајци, управљао је после Павла дуго времена општином у Ефесу. Чувао је веру од разних кривих учења. Према предању био је бачен у суд са врелим уљем и остао неповређен. За време цара Домицијана био је прогнан на острво Патмос. Осим еванђеља и три посланице остала нам је од њега и пророчка књига Апокалипса. Умро је природном смрћу на почетку II века. Последњих година живота била му је сва поука у речи: “Дечице, љубите се!” Зову га апостолом љубави. – Његов брат Јаков радио је у Јерусалиму са осталим апостолима и ту је и погубљен.
4. О животу и месту рада осталих апостола нема поузданих података. – Еванђелист Марко помагао је Петру и Павлу. По Петровом казивању описао је у свом јеванђељу живот и рад Спаситељев. Александрија га слави као свог апостола. – Од антиохијског лекара Луке, који је неко време пратио Павла, имамо једно јеванђеље и опис рада апостолског – Дела апостолска.Други апостол Јаков (брат Господњи), назван Праведни, управљао је општином у Јерусалиму; држао се строго Мојсијева закона. Убијен је камењем.

Comments are closed.