NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Istorija crkve » PREGLED ISTORIJE HRIŠĆANSKE CRKVE – I OPŠTI DEO

PREGLED ISTORIJE HRIŠĆANSKE CRKVE – I OPŠTI DEO

 

PREGLED ISTORIJE HRIŠĆANSKE CRKVE
OPŠTI DEO
 
g) Borba
 
1. Za dve nedelje bile su Luterove teze poznate i prihvaćene širom cele Nemačke. Svetu je laknulo. Prosvećeni svet pristao je uz Lutera iz naročitih razloga. U to vreme vladao je u svetu, posebno u Nemačkoj, duhovni pokret nazvan humanizam. Humanisti su, nasuprot srednjovekovnoj stezi u javnom životu, politici i obrazovanju, tražili više slobode za duh čovekov. Humanizam nije bio uperen protiv vere, nego protiv stega kojima je Zapadna crkva vezivala ljudski duh. Prirodno je da su humanisti postali saveznici Lutera, koji takođe traži da čovek bude slobodan u svome verskom životu.
Kada je Luter počeo dalje da razvija svoje učenje o veri i crkvi, dobio je iz Rima bulu kojom se njegovo učenje osuđuje. On ju je javno spalio zajedno sa zbornikom crkvenih zakona. Time je prekinuo sve veze sa starom crkvom.
Bula = važniji akt papske kancelarije, povelja.
2. Nemački seljak je osetio iz Luterova pokreta da se nešto ruši i, željan rušenja, počeo je i sam to da radi. Izbili su veliki seljački ustanci (1525) ne samo protiv crkve, nego protiv reda u društvu uopšte. Seljaci su palili dvorove, ubijali vlastelu, otimali zemlju i pljačkali. I sam Luter je morao da ustane protiv takvih svojih sledbenika. – Borba sa Luterovim učenjem i sledbenicima trajala je, u onako nesređenim državnim prilikama, 128 godina (1520-1648). To nije bila čisto verska borba, nego i politička. Neki kneževi su štitili luterovce, neki su bili protiv njih. Prema tome, položaj im je bio nekada lak, a nekada težak (cuius regio, eius religio). Poslednja faza te borbe jeste Tridesetogodišnji rat u kome su čitavi krajevi opusteli i pokoljenja zadivljala. No Nemci su njome izvojevali slobodu ispovedanja vere. Vestfalskim mirom (1648) zajamčena su luterovcima ista prava kao i rimokatolicima.
Cuius regio… = načelo da podanici moraju ispovedati vladarevu veru.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *