NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Istorija crkve » PREGLED ISTORIJE HRIŠĆANSKE CRKVE – I OPŠTI DEO

PREGLED ISTORIJE HRIŠĆANSKE CRKVE – I OPŠTI DEO

 

PREGLED ISTORIJE HRIŠĆANSKE CRKVE
OPŠTI DEO
 
VI. Istočni patrijarhati
 
1. Aleksandrijski patrijarhat, koji se takmičio za prvenstvo sa carigradskim, sveden je na uske granice kada su se od njega odelili Kopti. Još je jače postradao kada je Omar (640. g.) osvojio Egipat i otrgao Aleksandrijsku crkvu ispod vizantijske zaštite. Pod turskom vlašću bilo je još i gore. U toku vekova opadao je broj pravoslavnih u tome patrijarhatu katkad na jednu do dve hiljade duša. Zbog teških političkih prilika živeli su aleksandrijski patrijarsi čitava dva veka u Carigradu, koji ih je do početka XIX v. i imenovao. Sedište patrijarha je u Kairu; ima dve eparhije, nekoliko crkava i oko 40 sveštenika vrlo niskog obrazovanja. Do I svetskog rata se brinula Rusija za izdržavanje te crkve.
2. Ništa bolje ne stoji ni Antiohijski patrijarhat. Od srednjeg veka je u njemu bio stalan raskol: borba između Arapa, koji su u većini, i Grka. Carigradska patrijaršija je postupala sa tom crkvom kao sa svojom eparhijom i slala joj grčku jerarhiju skoro do XX v. kada je izabran za patrijarha Arapin.
3. I u Jerusalimskom patrijarhatu sačinjava većinu arapski elemenat. Uz sva zla turske uprave bilo je i to što je i ovde Carigradska crkva nameštala patrijarha po svojoj volji. Ti patrijarsi uopšte nisu živeli u Jerusalimu, bar ne do XIX v. Episkopi (15) žive većinom kod patrijarha koji ih izdržava. Patrijaršija ima velika imanja u Palestini, Grčkoj i u Besarabiji. Uprava je rđava, prosveta niska.
4. Samostalnu Sinajsku crkvu sačinjava sinajski manastir.
5. Crkva na Kipru je samostalna od petog veka.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *