НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Владика Николај » ИНДИЈСКА ПИСМА

ИНДИЈСКА ПИСМА

 

ИНДИЈСКА ПИСМА
 
ПИСМО 29
Дописник „Тајмса“ пише из Делхи.
 
Синоћ сам се вратио из града Пури, који се као свети град такмичи са Бенаресом. Још ми бруји у ушима даноноћно клицање поклоника: „Џаганат! Џаганат!“ Поклоници из целе Индије стичу се овде у знаменити храм бога Вишну. Па чим се њиховом погледу укаже овај хиљадугодишњи храм они усхићено кличу: „Џаганат! Џаганат“
У Пури је човек усред атмосфере верске и мистичне, у Делхи усред атмосфере политичке. Тамо архаизам, овде модернизам. На жалост, модернизам не само у добром и у лошем облику свом, чак и у политичком и друштвеном анархизму. Ових дана сав је Делхи узбуђен због једне анархистичне завере, која је у добри час откривена. Као завереници спомињу се неколико угледних Индијана и нека непозната лица са стране. Зачетница ове завере је нека Гледис Фаркхарсон, која је успела да се вери са једним кшатријом, не из љубави и не ради брака него само да би јој он послужио као оруђе у њеним превратним плановима. Пред судијом она је рекла, да је Енглескиња из Лондона. Као своју адресу у Лондону навела је улицу и број куће, где се по моме знању налази теософска књижара „Луизак“. Спомињала је некакву „Индоевропску школу“ којом управља неки учени Србин. Каже, да се у тој школи идејно припремила „за побољшање стања у Индији“. Суд не може да верује њеним исказима, и тражи податке о њој. Делхи је пун разних нагађања. Но у Делхију, који никад није без огорчења на Европу, осећа се пораст тога огорчења због ове сумњиве личности.
Наравно, није сва Европа крива што се неки људи у Индији лако подају утицају европских жена. Тако се сва Индија подала теософском утицају госпође Блавацке и госпође Ане Безант. И обе ове госпе постале су омиљене у Индији не због неке особите мудрости него због своје мржње према Хришћанству. Још ће им вероватно и храм подићи и у божанства их уврстити. А сад кад се јавила нека Гледис Фаркхарсон, неслична госпођама Блавацкој и Безант, у Делхи се чују узвици: „Напоље из Индије европске жене!“ или: „Још ће нам Европа послати жене да нас уче и да нам суде!“ А кад су их училе Блавацка и Безант, онда су им исти ови људи пљескали.
Ето таква је толеранција овде у Индији, где сваки студент чим отвори уста хвали индијску толерантност и грди европску нетолерантност.

Кључне речи:

Један коментар

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *