ИНДИЈСКА ПИСМА

 

ИНДИЈСКА ПИСМА
 
ПИСМО 51
Друго писмо индијске мисије монаху Христодулу и одговор на писмо.
 
4. питање: Како може незнање произићи од гордости?
5. питање: Како ти мислиш о индијским боговима?
6. питање: Како сматраш индијске Аватаре, да ли као оваплоћење богова?
7. питање: Како цениш индијске свете књиге: Веданте, Пуране, Упанишаде и остале?
Одговори монаха Христодула:
На 4. питање: Незнање произилази од гордости када човек помисли да може сам својим умом и умовањем дохватити или пронаћи или појмити Истину без Божјег откривења. Плата таквог покушаја јесте незнање. Само једино Бог може открити и показати Истину, јер Бог је Истина. Онај који даје светлост и кишу и здравље и живот, тј. оно што нико други не може дати – Онај држи Истину у самом себи и даје је људима кад нађе за сходно. Не даје је гордим, самозаљубљеним и дрским, него смерним, несебичним и кротким. То Индија никад није ни знала, а то је Европа заборавила.
На 5. питање: Један је Бог, свети, вечити, бесмртни, пречисти, свесилни, свемудри, свемилостиви. Изван њега нема другог Бога ни на небу ни на земљи ни под земљом. Индијски богови су демонски призраци, адске авети, без милости и без љубави према људима. Није да индијски богови не постоје. Постоје они али не као богови него као демони под именом богова.
На 6. питање: У Индији се Аватарама називају људи, у којима су се јављали оваплоћени богови, и то час Вишну, час Брама, час Шива, час Васудева, час Кршна и тако без краја. Ти људи су тражили Истину својим огромним напором, физичким и мисаоним, огромним самомучењем, постом, глађу, нежаљењем себе. Веровали су да они као ограничени могу досегнути Безграничног и као смртни Бесмртног. Ту је зачетак њихове гордости, из које је произашло незнање. Да ли су они били инкарнације индијских богова, који нису богови, ја не знам. Али да ни један Аватара није био инкарнација јединога и светога Бога, то ми није тешко знати.
На 7. питање: Веданте, Упанишаде и остале философије индијске ценим више него философије јелинске, не због чега другог него због страшног аскетизма њихових састављача. И када би људи морали тражити Истину и Спасење у људским философијама, а не у Божјем Откровењу, онда би је најпре морали потражити у индијској философији. Но срећом Бог је открио човечанству Истину, мимо сваког људског напора и слућења и тиме све философије људске, и јелинску и китајску и индијску, одгурнуо као измишљене и штетне.

One Comment

  1. Zahvalnost za ovakav Blagoslov.