ИНДИЈСКА ПИСМА

 

ИНДИЈСКА ПИСМА
 
ПИСМО 40
Сарала Метра пише из Лондона уреднику “Индијског Огледала”.
 
Изгледа ми, да је овај Божји свет увек још довољно простран за поштене људе али сувише тескобан за непоштене.
Тескобан је постао овај свет и за мадам Гледис Фaркхарсон. Претрчавати са континента на континент за њу је тако обична ствар као за једног честитог радника у Лондону возити се из Сити у Вимблдон.
Па како је она поводом своје најновије бунтовне делатности у Индији пред судом покушала да се веже за нашу “Индо-европску школу”, боље познату као “Митриновића школа”, то смо се сви ми потрудили да скинемо вео са те тајанствене особе. Само нешто мало могли смо дознати о њој у Енглеској, али много од наших пријатеља из Америке. Па вас молимо да ове податке изволите објавити у вашем угледном листу.
Право име те женске није Гледис Фаркхарсон него Ребека Натан. Само јој име показује од каквог је рода и племена.
Њен отац је био сараф, и као изгнаник из Пољске доселио се у Чикаго, где се Ребека и родила и где је он умро.
У брак је ступила више пута него што има прстију на рукама и ногама. Огорчена на свет због судбе свога оца, она је од ране младости ступала у сва разорна и тајна удружења, антихришћанска, антиверска и антидржавна. Много пута је хапшена и кажњавана, но то њу није поправило. У бракове никад није ступала из неких осећајних разлога него само из политичких и рачунских – колико да се заклони од полиције или да дође до пара. Најзад је постала чланица тајног анархистичног удружења у Бруклину, које је само један огранак главне анархистичне организације у Шпанији. У овом удружењу Ребека је постала и кроз последњих 20 година остала главна покретна сила. Неколико пута она је обиграла целу земну планету са својом мрежом, да би уловила некога за своје анархистичне идеје, и својим варницама, гдегод произвела пожар у виду буне, нереда, завада, атентата, и рушења свега онога што су људи и народи зидали и стварали. Јер је рушење срж анархистичког програма. У Бруклину је полиција запленила њихове летке, које су они растурали куда год су хтели. На тим лецима исписана су ова гесла: “Доле са старим светом”. “Доле са боговима и са државама”. “Сваки је човек сам себи бог и сам за себе држава”.
Ребека је већ жена у годинама. Али вешто козметиком уме да се намаже и маскира за 20 година млађом, него што јесте. Она је потпуно ћелава. Зато носи вештачку косу (перике), и то час црну, а час риђу или црвену. Она нема ниједног природног зуба. Обе су јој вилице испуњене вештачким белим зубима. Људи се заљубљују у њене косе и њене зубе из пуког незнања. Кад се нађе у опасности од полиције, она скида са главе косу и из уста зубе па као ћелав и крезуб просјак стане на улици и пружа руку за милостињу, чак и полицајцима. Служи се свим средствима, највише тровањем својих жртава, својих мужева и свих оних који јој стану на пут. Служи се и хипнозом. Има крупне очи са змијском оштрином. Сва је “ватирана” разним пасошима и својим фотографијама, које ју представљају и као женско и као мушко и као отмену даму и као просјака и као бабу и као старца. То је друга Сара Бернард, само не на бини једног позоришта него на бини целога света.
Је ли вам ово доста? Ако није, ми смо спремни да испунимо цео ваш лист Ребекиним смицалицама и авантурама. Таква особа заиста не може имати ништа заједничко са нашом школом, која је сва у знаку свечовечанског зближења, милости и човечности. А што је она покушала да се прикачи за нашу школу, то није чудо. То је један од њених метода: да себе прикаже као чланицу неког угледног друштва или клуба, или као ћерку неког лорда или богаташа, или пак као пријатељицу неког знаменитог човека. Кад је наша славна индијска певачица Ратан Деви певала индијске песме по Америци, Ребека је била њена стална пратилица. Исто тако она је пратила и Свами Вивекананду по свима земљама где је он проповедао Рамакршнину науку о сједињењу свих вера у једну.
Је ли вам сад доста. Ако није, јавите, па ћемо вас задовољити.
Сви у нашој школи најдубље жалимо јадног Арџуну Сисодију, што је лакомислено пао у мрежу ове модерне Кирке, која сваког ко се њој бар мало приближи у свињу претвара.
С поштовањем и поклоном
 
Сара Метра
учитељ санскритског језика у “Митриновићевој школи”

One Comment

  1. Zahvalnost za ovakav Blagoslov.