ИНДИЈСКА ПИСМА

 

ИНДИЈСКА ПИСМА
 
ПИСМО 50
Прво писмо индијске мисије монаху Христодулу и одговор на писмо.
 
Часни оче,
Чули смо о теби и препоручени теби као човеку који познаје Индију и Европу, и индијске Веде и Христово Евангелије. Па ти се клањамо и молимо те, да нам одговориш на ова питања:
1. Од чега пати Европа а од чега пати Индија?
2. Може ли Индија очекивати спасење од Европе или Европа од Индије?
3. Да ли се истина налази искључиво у једном Вјерују или у комбинацији свих Вјерују?
Одговори монаха Христодула:
На 1. питање: Европа и Индија пате подједнако од незнања. А незнање је произашло од људске гордости. Индија никад није ни познала прави Пут а Европа се збила с правог Пута на странпутицу.
На 2. питање: Ни Индија од Европе ни Европа од Индије. Јер нити је Индија носилац истине нити Европа. А спасење је у Истини и може доћи и Европи и Индији од оне стране где је Истина, а то је источно православна црква.
На 3. питање: Истина не подноси комбинације, нити зна за мешавину нити трпи концесије. Истина је истина онако као аритметичке формуле: 2 + 2 = 4;5 + 5 = 10. Ако би дивљи људи на једном острву казали: 2 + 2 = 6, а на другом: 2 + 2 = 8, док би просвећени људи казали: 2 + 2 = 4, да ли би ми требали да саберемо збирове у сва три случаја да би дошли до стварног знања? Ако би тако поступили онда би сабрали 6 + 8 + 4, и у резултату добили 18. И рекли би: 2 + 2 = 183. А то не би одговарало стварности. Као стварност остаје само једна једина формула, а то је 2 + 2 = 4. Исто тако не може се узети као Истина збир разних и противречних Вјерују. Истина је осетљивија и од аритметичких формула. Она не подноси ни длаку неистине. Као ни човечје око. Ако само једна мајушна длака упадне у око, око се замути и вид се поквари. Покушај Рамакршне и његовог ученика Вивекананде, да све вере у свету уједини и тако да “употпуни” Истину пропао је у самом свом, иако врло бучном, почетку.

One Comment

  1. Zahvalnost za ovakav Blagoslov.