ИНДИЈСКА ПИСМА

 

ИНДИЈСКА ПИСМА
 
ПИСМО 53
Четврто писмо индијске мисије монаху Христодулу и одговор на писмо.
 
11. питање: Зар индијска божанска тројица, Тримурти, није слична хришћанској светој Тројици?
12. питање: И зар индијски многи богови нису слични хришћанским ангелима?
13. питање: И зар индијске Аватаре нису сличне хришћанаском Месији или хришћанским свецима?
Одговор монаха Христодула:
На 11. питање: Само по броју три слична је индијска Тројица или Тримурти хришћанској светој Тројици, и ни по чем више. Брама, Вишну и Шива нису никакви сродници него пре ортаци. Сваки од њих има жену, а неки од њих, као Шива, и много жена. Они су врло често опречни један другом, тако да што један зида, други руши. Сасвим је нешто друго хришћанска Света Тројица. То је битно и духовно и морално јединство од Оца и Сина и Светога Духа. Најтешње и нераздвојно сродство; јединство у тројству и тројство у јединству. На плану историјском нити се догодило нити се може догодити, да би Отац нешто хтео што Син не би хтео, или да би Дух Свети нешто учинио мимо воље Оца и Сина. Тримурти су три бога са три имена као некад у Египту Озирис, Изис и Хорус, у смртној мржњи. Света Тројица је пак један Бог са једним именом. Име му је – Бог, а Отац, Син и Дух Свети изрази су унутарњих односа Његових.
На 12. питање: Индијски многи богови нису ни мало слични небесним ангелима. Јер оно су силе мрака ово су силе светлости. Они имају разне воље а ангели испуњавају само једну вољу, вољу јединога Бога.
На 13. питање: Аватаре нису сличне Месији. Зашто? Зато прво што су Аватаре многе а Месија је један. Затим, Аватаре су људи а Месија је Бог, Син cвевишњега Бога. Аватаре су мислили спасити људе својом логиком и нису успели ништа; Месија је спасао човечанство истином, љубављу и жртвом. Ако би се о Месијама морало говорити у множини, као о индијским Аватарама, онда род људски никад не би видео правог Спаситеља свог. Ја веома жалим што Индијани чекају долазак све новог и новог Аватаре, као што Јевреји дочекују и испраћају једног по једног лажног месију свог. Множином Аватара или месија Индијани су постали слични Јеврејима, које они иначе никако не подносе.
Нити су Аватаре сличне хришћанским свецима. Сваки индијски Аватара додавао је науку науци и речи речима, понекад и супротно пређашњим Аватарама, док су свеци хришћански сви од првог до последњег држали једну науку и следили једноме путу. А то је наука и пут Исуса Месије. Сваки је Аватара представљао себе као оваплоћење овог или оног бога индијског, међутим наши свеци су признали само једног оваплоћеног Бога, Господа Исуса с краја на крај историје људске.

One Comment

  1. Zahvalnost za ovakav Blagoslov.