ИНДИЈСКА ПИСМА

 

ИНДИЈСКА ПИСМА
 
ПИСМО 32
Џон Елиот пише из Лондона Рами Сисодији.
 
Поштовани војводо,
Твој пријатељ, а мој учитељ Митриновић замолио ме да ти одговорим на писмо, које си њему упутио у име целе мисије махараџе од Малабара. Неколико дана он лежи у постељи, па жали што не може да ти лично пише.
С највећом пажњом он прати ваш пут по Балкану. И много би се радовао, вели, кад би сте умели пронаћи прави мајдан духовнога блага у његовој отаџбини. То благо је, каже он, под столетним наносом и наслагама од мутне европејштине. Он вам пријатељски препоручује да дођете у додир са најпростијим народом, ако желите видети сјај онога скривенога блага.
Поводом афере Гледис Фаркхарсон и твога брата Арџуне у Индији Митриновић вас моли, да ништа не пишете о њему у индијским новинама. Он је велики противник новина и сваке новинске рекламе. Службеници тајне полиције долазили су у нашу “индоевропску школу” и саслушавали неколике од нас. Ми смо сви изјавили, да Арџуну познајемо. Док се бавио у Лондону он је често посећивао нашу школу. Сви смо га волели као човека веома кротка и отмена. Прави аристократ велике Индије. И сви смо у чуду, да се он обрне у великог револуционара и анархисту. Мора да по среди није разум него неко осећање. Да ли је та тајанствена жена Фаркхарсон проузроковала то осећање, ко ће знати? Али изгледа вероватно. Арџуну сви жалимо, а о тој жени се сада живо распитујемо. Нико у нашем друштву не може да се сети неке личности са именом Гледис Фаркхарсон. Уосталом то није ни чудо. Митриновић има три ужа круга својих ученика и следбеника, Енглеза и Индијана, а поред тога држи јавна предавања, која посећује многи свет. Но ни његова тајна учења ни јавна предавања не стварају од људи насилне револуционаре и анархисте. Напротив Митриновић ствара миротворце и ради на измирењу свих народа; у првом реду индоевропских.
Дакле, не пишите ништа у индијске новине. Скотланд Јард ће већ објавити оно што се буде пронашло као истина.
 
Твој Џон Елиот

One Comment

  1. Zahvalnost za ovakav Blagoslov.